Fact Check: V Bruseli NETVRDIA, že tehotní môžu byť aj muži

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: V Bruseli NETVRDIA, že tehotní môžu byť aj muži Nie Všetci

Schválili v Európskom parlamente, že tehotní môžu byť aj muži? Nie, to nie je pravda: Európsky parlament umožnil ľuďom uplatňovať si svoju reprodukčnú autonómiu, kontrolovať svoj reprodukčný život a rozhodovať o tom, či, kedy a ako mať deti pre všetky osoby, ktoré môžu byť tehotné. Dodatok „všetky osoby, ktoré môžu byť tehotné" sa vzťahuje na transrodové osoby, ktorým by sa tiež mala umožniť autonómia pri rozhodovaní o svojom tele. Parlament netvrdil, že aj muži môžu byť tehotní.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku aj Facebooku, kde bolo publikované kandidátom na Europoslanca Milanom Mazurekom 10. mája 2024 s titulkom "V BRUSELI VERIA NA TEHOTNÝCH MUŽOV!". Vo videu sa nachádzalo nasledujúce tvrdenie:

Europoslanci na jednej z posledných schôdzí shválili uznesenie, ktoré si žiadalo "právo na potrat." To však má byť priznané nie len ženám a dievčatám, ale aj všetkým zvyšným tehotným osobám. Tak to naozaj píšu v návrhu...
Teda europoslanci vedome odhlasovali, že podľa nich rodenie detí nie je čiste ženskou záležitosťou, ale zrejme sa týka aj chlapov. A to sú ľudia, ktorí prijímajú zákony ovplyvňujúce životy nás všetkých. Úplní šialenci...

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-05-15 o 10.58.08.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed May 15 08:59:21 2024 UTC)

Europoslanci prijali 11. apríla uznesenie (archivované tu), ktorým chcú zakotviť právo na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ. Za uznesenie hlasovalo (archivované tu) 336 poslancov, 163 bolo proti a 39 sa zdržalo hlasovania. V uznesení odsudzujú spiatočníctvo v oblasti práv žien a všetky pokusy obmedziť alebo odstrániť existujúcu ochranu sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv a rodovej rovnosti, ku ktorým dochádza na celom svete vrátane štátov EÚ.

Takto znie článok, ktorý upravuje autonómiu tela:

keďže možnosť ľudí uplatňovať svoju reprodukčnú autonómiu, kontrolovať svoj reprodukčný život a rozhodovať o tom, či, kedy a ako mať deti, je nevyhnutná v záujme úplného uplatňovania ľudských práv žien, dievčat a všetkých osôb, ktoré môžu byť tehotné; keďže sa musí zaručiť možnosť voľby, a tým úplná autonómia osoby, keďže je to jej telo;

Dodatok „všetky osoby, ktoré môžu byť tehotné" sa vzťahuje na transrodové osoby, ktorým by sa tiež mala umožniť autonómia pri rozhodovaní o svojom tele.

Uznesením chcú europoslanci dosiahnuť, aby sa článok 3 Charty základných práv EÚ doplnil tak, aby „každý mal právo na telesnú autonómiu, na slobodný, informovaný, úplný a univerzálny prístup k sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu a právam a k všetkým súvisiacim zdravotníckym službám bez diskriminácie vrátane prístupu k bezpečnému a zákonnému prerušeniu tehotenstva".

Text vyzýva členské štáty EÚ, aby dekriminalizovali interrupcie v súlade s usmerneniami Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2022, odstránili prekážky brániace interrupciám a bojovali proti nim. Okrem toho uznesenie vyzýva Poľsko a Maltu, aby zrušili svoje zákony a iné opatrenia, ktoré zakazujú a obmedzujú interrupcie.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš