Fact Check: Medvede na videu sa NEPRECHÁDZAJÚ pri bazéne domu v Poprade

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Medvede na videu sa NEPRECHÁDZAJÚ pri bazéne domu v Poprade Je To V USA

Prechádzali sa medvede pri bázene rodinného domu v Poprade? Nie, to nie je pravda: video, ktoré ich zachytáva pochádza z Monrovie v americkom štáte Kalifornia.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 9. mája, 2024. Vo videu bol tento nápis:

Poprad

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-05-20 at 13.28.43.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon May 20 11:28:43 2024 UTC)

Vďaka popisu Poprad video pôsobí, ako keby zachytávalo dianie na Slovensku. Autor videa pritom nijak nenaznačil, že by išlo o satiru, humor alebo, že video vôbec nepochádza zo Slovenska.

O tom, že video bolo v skutočnosti natočené v Kalifornii svedčia viaceré americké televízie, ktoré o prípade informovali, napríklad NBCLA (archivované tu) či Fox (archivované tu).

Riziko útokov medveďov na ľudí bolo dôležitou témou (archivované tu) parlamentných volieb na Slovensku, ktoré sa konali 30. septembra 2023. Odvtedy zostáva živou politickou témou.

Kandidát Slovenskej národnej strany, ktorý sa po septembri stal poslancom, Rudol Huliak, v minulosti pre agentúru SITA (archivované tu) nazval medveďa "biologická zbraň na likvidáciu života na slovenskom vidieku." V máji 2024 jednu medvedicu aj sám zastrelil (archivované tu).

Podľa politikov boli medvede na Slovensku premnožené (archivované tu) no Štátna ochrana prírody SR (archivované tu) zverejnila štúdiu, z ktorej vyplýva, že k zásadnému nárastu počtu medveďov na Slovensku nedošlo.

Aj keď na Slovensku zrejme nie je viac medveďov, vzrástol počet ich útokov na ľudí (archivované tu). Kvôli nim, ale aj kampani politikov ľudia na slovenskom vidieku zažívajú autentický strach (archivované tu) z napadnutia šelmou.

Ľudia sa od parlamentných volieb o medvede naďalej zaujímajú, čo sa odráža aj na tom, že falošné video o medveďoch v Poprade na TikToku prezdieľalo vyše 5-tisíc ľudí.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš