Fact Check: Ľudia, ktorí prispeli na zbierku pre Ukrajinu NEPÔJDU do väzenia

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ľudia, ktorí prispeli na zbierku pre Ukrajinu NEPÔJDU do väzenia Bez Väzenia

Je zbierka na muníciu pre iný štát zločin, pre ktorý budú musieť ísť všetci, ktorí prispeli, do väzenia? Nie, to nie je pravda: Trestný zákon zakazuje Slovákom bojovať vo vojne na území iného štátu, nezakazuje však finančne prispieť na zbierku na muníciu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 25. apríla s titulkom "Zbierka na muníciu pre iný štát je zločin, každý kto sa na tom podieľal, musí ísť do väzenia". V príspevku sa nachádza nasledovné tvrdenie:

Trestný čin - Účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu podľa § 419 a TZ ods. 1: "Kto sa počas vojny na území iného štátu aktívne podieľa na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny, potrestá sa odňatím slobody na dva až osem rokov."

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-04-29 o 12.22.41.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Apr 29 10:23:33 2024 UTC)

Video ukazuje trestný zákon (archivované tu), paragraf 419a, odsek 1, podľa ktorého každý, kto sa počas vojny aktívne zúčastňuje na bojových aktivitách organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu, musí ísť do väzenia na dva roky až osem rokov.

Zákon ďalej hovorí, že rovnako sa potrestá ten, kto poskytne finančné alebo iné prostriedky, služby, súčinnosť alebo vytvorí iné podmienky na účely spáchania trestného činu uvedeného v odseku 1.

Tento paragraf sa však nevzťahuje na verejnú zbierku pre Ukrajinu, ktorá má podporiť medzinárodnú iniciatívu na obranu susedského štátu. Zbierka totiž nepodporuje Slovákov bojujúcich na území iného štátu, ale podporuje obranyschopnosť napadnutej Ukrajiny.

Ako vznikla slovenská iniciatíva Munícia pre Ukrajinu? Minister zahraničných vecí Juraj Blanár v marci oznámil (archivované tu), že slovenská vláda sa nepripojí k českej iniciatíve pomôcť Ukrajine so zháňaním delostreleckej munície. Česká republika sa touto významnou iniciatívou vo svete zviditeľnila a zapojilo sa do nej už viac ako 20 krajín. Slovenská vláda sa odmieta do pomoci Ukrajine zapojiť s argumentom, že nechce participovať vo vojenskom konflikte.

Občianska spoločnosť na Slovensku sa vzoprela krokom vlády a aktivisti a mimovládne organizácie, ktoré dlhodobo podporujú Ukrajinu, založili (archivované tu) verejnú zbierku s názvom Munícia pre Ukrajinu so sloganom:

Keď nie vláda, posielame my.

Za zbierkou stoja občianske iniciatívy. Lídrom projektu je OZ Mier Ukrajine, ktoré pomáha brániacej sa krajine rôznymi spôsobmi od začiatku totálnej vojny. Spolu s organizáciou Dárek pro Putina (DPP) vlani spoločne vyzbierali 650-tisíc eur na slovenský odmínovací systém Božena 5. Ďalším partnerom je iniciatíva ALL4UKRAINE, vďaka ktorej sa na Ukrajinu dostali vozidlá pre záchranárov za vyše 1,5 milióna eur. Partnerom je aj fundraisingová platforma Donio.sk, ktorá od začiatku konfliktu prispieva na pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám u nás alebo v ich domovine.

Snímka obrazovky 2024-04-30 163858.png

(Zdroj: Screenshot z verejnej zbierky Munícia pre Ukrajinu vyhotovený Mon Apr 29 11:25:35 2024 UTC)

Cieľom zbierky Munícia pre Ukrajinu je vyzbierať sa na muníciu do delostreleckých systémov, ktorá patrí medzi najžiadanejšie tovary v súvislosti s aktuálnou vojnou.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš