Fact Check: Okupácia Československa NEMALA zastaviť vyrabovanie krajiny

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Okupácia Československa NEMALA zastaviť vyrabovanie krajiny Udržať Režim

Prišli okupačné vojská Varšavskej zmluvy v roku 1968 ochrániť Československo pred "vyrabovaním"? Nie, to nie je pravda: Prišli zastaviť demokratizačné procesy v totalitnom, komunistickom režime.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 24. marca 2024. Takto sa začínalo:

V roku 1968 museli prísť tanky, aby sa predišlo vyrabovaniu našeho štátu !!!

Screenshot 2024-04-22 at 19.05.18.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Mar 22 17:05:18 2024 UTC)

V roku 1968 sa vedenie Komunistickej strany Československa, ktorá vtedy ovládala štát, na čele s Alexandrom Dubčekom, pokúsilo o uvoľnenie tvrdého totalitného procesu.

Ako píše Ústav pamäti národa (archivované tu):

Od zvolenia Alexandra Dubčeka do funkcie 1. tajomníka ÚV KSČ v januári 1968 sa začali zreteľne presadzovať demokratizačné tendencie ako odstránenie cenzúry, sloboda cestovania, povolenie činnosti nekomunistických spolkov, snahy o zrovnoprávnenie postavenia Slovákov v spoločnom štáte, zlepšenie situácie cirkví či pokračujúce rehabilitácie obetí režimu z 50. rokov.

Sovietske vedenie chcelo tieto procesy zastaviť a preto nariadilo vojskám Varšavskej zmluvy inváziu Československa.

20. augusta 1968 (archivované tu) o 23:00 prekročili vojská Sovietskeho zväzu, Poľskej ľudovej republiky, Nemeckej demokratickej republiky, Maďarskej ľudovej republiky a Bulharskej ľudovej republiky hranice Československa.

Nešlo o zastavenie "rabovania", ale o snahu o udržanie vlastného vplyvu (archivované tu), ktorá si vyžiadala celkom 137 obetí (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš