Fact Check: Digitálne euro NIE JE nástroj Európskej únie na prikazovanie a zakazovanie, čo si ľudia môžu kúpiť

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Digitálne euro NIE JE nástroj Európskej únie na prikazovanie a zakazovanie, čo si ľudia môžu kúpiť Budú bezpečné

Dá digitálne euro moc Európskej centrálnej banke (ECB) a Európskej únii (EÚ) prikazovať občanom, čo si môžu kúpiť? Nie, to nie je pravda: Digitálne euro sa v tomto smere nebude líšiť od digitálnych peňazí, ktoré majú ľudia už dnes v bankách.

Eurosystém podľa Európskej centrálnej banky nebude schopný identifikovať ľudí na základe ich transakcií a ECB nemá záujem o údaje o spotrebiteľskom správaní jednotlivcov.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu a tu) na TikToku, kde bolo publikované 30. mája, 2024. Marián Kotleba, ktorý kandiduje za poslanca Európskeho parlamentu vo videu povedal:

Digitálne euro je programovateľná mena, to znamená, že Európska únia, Európska centrálna banka vám bude môcť doslova určiť, čo si nemôžete, čo si musíte kúpiť. Na čo môžete svoje peniaze minúť a na čo ich minúť už nemôžete.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-06 at 16.32.33.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Jun 6 14:32:33 2024 UTC)

Digitálne euro má byť podľa návrhu Európskej komisie a Európskej centrálnej banky (ECB) doplnkom dnešnej hotovosti, teda mincí a bankoviek, ktoré vydáva a manažuje ECB spolu s 20 členskými národnými bankami. Celý projekt ešte musia schváliť európski politici (ak s ním budú súhlasiť, musia zrejme prijať niekoľko európskych legislatívnych zmien), a následne znovu aj výkonná rada ECB, hovorí makroekonomický analytik Všeobecnej úverovej banky Michal Lehuta. O digitálnom eure ďalej pre Leadstories povedal:

Digitálne euro, ak sa dostane do praxe, bude veľmi podobné bežným elektronickým peniazom komerčných bánk, ktoré poznáme aj dnes prostredníctvom elektronického a mobilného bankovníctva či platenia kartami. Rozdiel bude v tom, že namiesto účtu v komerčnej banke, ktorá môže so sebou niesť určité riziko, budete mať účet priamo v centrálnej banke - teda takpovediac bez rizika - rovnako, ako keby ste držali hotovosť. Zároveň budeme zrejme môcť platiť druhej strane, napríklad na mobilný telefón, bez použitia dnes potrebnej komerčnej aplikácie platobného terminálu či dokonca aj bez pripojenia na internet.

Momentálne majú k rezervám centrálnych bánk prístup iba komerčné banky. V prípade digitálneho eura by sa táto možnosť rozšírila na každého používateľa, dodáva analytik investičnej platformy XTB, Tomáš Vranka.

Ak by bolo [digitálne euro] zavedené, tak by mal každý človek možnosť používať peniaze centrálnych bánk na maloobchodné platby, prípadne by sa dali využiť na rôzne formy inteligentných kontraktov, podobne ako niektoré kryptomeny. Taktiež sa spomína, že by tieto transakcie mali byť úplne bezplatné (aj pre odosielateľa aj pre prijímateľa), čo je pre obchodníkov rozdiel napríklad v porovnaní s tým, keď sa používajú bankové transakcie, platby kartami alebo systémy ako Google Pay či Apple Pay, kde si súkromné firmy berú podiel z každej transakcie.

Podľa Európskej centrálnej banky (archivované tu) Eurosystém (infraštruktúra pre digitálne euro) nemá záujem o osobné platobné údaje alebo platobné zvyklosti ľudí. Eurosystém nemá byť schopný identifikovať ľudí na základe ich transakcií.

Rovnako ako pri elektronických peniazoch si budú môcť podľa Lehutu orgány činné v trestnom konaní v prípade dôvodného podozrenia či vyšetrovania vypýtať od ECB detaily niektorých transakcií, čo je právomoc, ktorú majú aj pri už doteraz zavedenej legislatíve, keď s orgánmi musia spolupracovať komerčné banky. Žiadne iné strany a ani samotná ECB nebude dáta o transakciách analyzovať, ani spájať s konkrétnymi jednotlivcami. Pre úplnú istotu súkromia bude existovať aj možnosť offline platieb. Návrh ECB však podľa experta nepočíta so žiadnym obmedzovaním platieb digitálnym eurom na jednotlivé tovary či služby - tak, ako to dnes nie je ani pri používaní hotovosti.

Digitálne euro a s ním spojené dezinformácie sa stali na Slovensku súčastou kampane viacerých kandidátov pred voľbami do Európskeho parlamentu a na TikToku sa objavili na účtoch rôznych kandidátov, napríklad tu (archivované tu), tu (archivované tu), alebo tu (archivované tu).

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš