Fact Check: Robert Fico NEVYHRAL prezidentské voľby

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Robert Fico NEVYHRAL prezidentské voľby Fico Nevyhral

Vyhral prezidentské voľby v roku 2024 Robert Fico? Nie, to nie je pravda: Prvé kolo prezidentských volieb vyhral Ivan Korčok, ktorý postupuje do druhého kola spolu s Petrom Pellegrinim.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 25. marca 2024. Vo videu sa nachádzalo nasledovné tvrdenie:

Áno, Peter Pellegrini podľa výsledku volieb možno voľby prehral. Ivan Korčok ako kandidát protislovenskej scény ich v zásade možno vyhral. Avšak veci sa majú úplne inak. Skutočným víťazom týchto parlamentných, eh prezidentských, volieb ... aj keď mohli by sa zdať ako parlamentné, pretože tam bolo zastúpenie niektorých strán ... je, že tieto voľby vyhral Robert Fico, ktorý obhájil svoju pozíciu.

Takto vyzeralo video v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-03-28 o 14.20.42.png

(Source: TikTok screenshot taken Thu March 28 12:45:00 UTC 2024)

Víťazom prvého kola je Ivan Korčok, ktorého volilo vyše 42 percent voličov, Peter Pellegrini získal 37 percent hlasov a skončil na druhom mieste, informoval (archivované tu) Štatistický úrad. Títo dvaja kandidáti spolu postupujú do druhého kola volieb, ktoré sa uskutoční 6. apríla 2024.

Súčasný premiér Robert Fico v týchto prezidentských voľbách nekandidoval a teda prvé kolo ani nemohol vyhrať.

Na treťom mieste skončil bývalý sudca a bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin. Volilo ho necelých 12 percent voličov. Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró získal necelé tri percentá hlasov, bývalý premiér a líder hnutia Slovensko (pôvodne OĽaNO) Igor Matovič oslovil približne dve percentá voličov.

Účasť volieb dosiahla takmer 52 percent.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš