Fact Check: NIE JE pravda, že sa Severoatlantická aliancia demilitarizuje. Rozširuje sa

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE JE pravda, že sa Severoatlantická aliancia demilitarizuje. Rozširuje sa Pravý Opak

Je pravda, že sa Severoatlantická aliancia (NATO) demilitarizuje? Nie, to nie je pravda: NATO neoslabuje svoju vojenskú prítomnosť v členských krajinách, naopak, rozširuje sa. Krajiny, ktoré sú súčasťou aliancie naviac v posledných rokoch zvyšujú výdavky na svoje armády.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel, 24. februára 2024. Vo videu zaznelo:

Okrem denacifikácie a demilitarizácie Ukrajiny dochádza aj k denacifikácii a demilitarizácii Európskej únie, či Severoatlantickej aliancie. Severoatlantická aliancia je do morku kosti demilitarizovaná.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-03-06 at 17.59.21.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Mar 6 15:59:21 2024 UTC)

Krajiny NATO sa nedemilitarizovali. Naopak v posledných rokoch zvyšujú (archivované tu) svoje výdavky na obranu, najmä v reakcii na vojnu Ruska proti Ukrajine. Napríklad Spojené štáty (archivované tu) investovali v roku 2023 do obrany najviac peňazí od začiatku 21. storočia. Na obranu míňali rekordné sumy aj štáty Európskej Únie v roku 2022 (archivované tu). NATO sa tiež postupne rozširuje, napríklad 4. apríla 2023 a 7. marca 2024 (archivované tu a tu) sa jeho členmi stali Fínsko a Švédsko.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš