Fact Check: Štefan Hamran NEBOL zapojený do vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Štefan Hamran NEBOL zapojený do vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Bez Dôkazov

Bol bývalý policajný prezident Štefan Hamran zapojený do vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej? Nie, to nie je pravda: Na toto tvrdenie nie sú relevantné dôkazy. Štefan Hamran nebol za 6 rokov od spáchania vraždy ani raz odsúdený ani podozrivý.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @miroheredos, 21.2. 2024, s titulkom "Hamran je cesta ku Kuciakovi!". Takto sa začínal:

Vražda Jána Kuciaka a jeho priateľky by sa mala jednoznačne otvoriť a súd by mal nájsť tých reálnych jednoznačne skutočných vinníkov a vrahov. Je absurdné, aby Hamran do dnešných dní nevypovedal a on ako šéf, veliteľ zásahovej jednotky, bol susedom Aleny Zsuzsovej z jednej ulice v meste Komárno. To je absurdné, aby bol veliteľ zásahovej jednotky z rovnakej ulice ako obvinená a odsúdená Alena Zsuzsová.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-02-26 at 18.22.16.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Feb 26 16:22:16 2024 UTC)

Muž vo videu hovorí, že kľúčom k objasneniu vraždy novinára Kuciaka je Štefan Hamran preto, že býval na tej istej ulici ako Alena Zsuzsová, ktorá je zatiaľ neprávoplatne odsúdená ako objednávateľka vraždy. Hamran bol šéfom Lynx Commanda (archivované tu), ktoré vykonávalo zásahy proti vrahom novinára Jána Kuciaka.

Neexistujú však dôkazy, že by táto súvislosť mala niečo dočinenia so samotnou vraždou. Polícia už vypátrala a súdy právoplatne odsúdili (archivované tu) strelca Miroslava Marčeka, jeho komplica Tomáša Szabóa a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš