Fact Check: Slovenský mág v službách prezidenta USA NEZAČAL vojnu na Ukrajine

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenský mág v službách prezidenta USA NEZAČAL vojnu na Ukrajine Začal Ju Putin

Začal Ruskú vojnu proti Ukrajine mág zo Slovenska v službách amerického prezidenta? Nie, to nie je pravda: Vojnu na Ukrajine začal ruský prezident Vladimír Putin, ktorý svojej armáde prikázal totálnu inváziu na Ukrajine.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @wicta, 12. marca 2024. Vo videu v plnej vážnosti zaznelo:

Ako sa začínajú vojny: Tí takzvaní poradcovia amerického prezidenta, to sú v skutočnosti vysokí mágovia Pentagonu, ktorí pozbierajú tento negatív, dokážu ho preniesť, napríklad ten, čo ja určite viem, že bolo, odišiel zo Slovenska na Ukrajinu týždeň, alebo desať dní predtým, ako začala vojna.

Takže oni najprv pozbierali všetok negatív, odniesli ho na Ukrajinu, a potom tam ešte aj na to potrebujú ísť, lebo sa dávajú prístroje, ktoré na tých nízkych, temných frekvenciách, aj prístroje toto ešte robia. To znásobujú.

A sa vrátil a do týždňa bola vojna. To nie je tak, že zlý Putin-dobrý Putin, to jednoducho je systém, ktorý je riadený.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-03-18 at 19.58.28.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Mar 19 17:58:28 2024 UTC)

Ruská vojna proti Ukrajine sa začala najprv po anexii Krymu (archivované tu) Ruskom v roku 2014. Vladimír Putin vo svojich vystúpeniach odvtedy opakovane povedal, že Ukrajinu považuje za územie, ktoré by malo byť pod ruským vplyvom (archivované tu). Ukrajinci podľa neho totiž nevznikli ako samostatný národ, "Rusi a Ukrajinci boli tí istí ľudia, jeden celok," napísal Putin vo svojej úvahe (archivované tu).

Na základe tejto vlastnej interpretácie histórie (archivované tu) potom 24. februára 2022 eskaloval konflikt na východe Ukrajiny na totálnu ruskú inváziu (archivované tu) Ukrajiny, ktorú nazval "Špeciálnou vojenskou operáiou" (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš