Fact Check: Trump NEPOVEDAL, že členské krajiny NATO budú musieť na obranu prispievať desať percent ich rozpočtu

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Trump NEPOVEDAL, že členské krajiny NATO budú musieť na obranu prispievať desať percent ich rozpočtu Dve Percentá

Povedal bývalý americký prezident Donald Trump, že ak bude znovuzvolený, bude požadovať, aby členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) prispievali na obranu desať percent svojich rozpočtov? Nie, to nie je pravda: Trump požaduje, aby prispievali 2 percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP).

Toto tvrdenie sa objavilo sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @tinamartina316g, 23. marca 2023. Štefan Harabin v ňom povedal:

Veď si zoberte vyjadrenie prezidenta Trumpa, keď sa opätovne stane prezidentom, povedal, že keď vyhrá voľby, bude žiadať minimálne výdavky 10 percent rozpočtu členských štátov NATO.
No a toto mu nikto nesplní.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-03-25 at 15.52.23.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Mar 25 14:52:23 2024 UTC)

Donald Trump na svojom vystúpení v Conway v Južnej Karolíne vo februári 2024 k téme NATO nepovedal (archivované tu), že chce, aby členovia NATO prispievali na obranu desať percent svojho rozpočtu. Povedal, že chce, aby členovia platili to, na čom sa aliancia dohodla (archivované tu), teda 2 percentá svojho HDP. Odhady NATO ukázali, že len 11 krajín z 32 členov toľko investuje do obrany.

Výrok Štefana Harabina, ktorý kandidoval v slovenských prezidentských voľbách v roku 2024, teda nie je pravdivý.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš