Fact Check: Česko NEMÁ garantované západné hranice iba Ruskom

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Česko NEMÁ garantované západné hranice iba Ruskom Nemecko Uznáva

Je pravda, že Česká republika má garantované západné hranice iba Ruskom? Nie, to nie je pravda: Česká republika a jej západný sused, Nemecko, mali v minulom storočí spory o svoje hranice, ale teraz ich oba štáty uznávajú, pričom hranice definuje Bonnská dohoda z 3. novembra 1994.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu), kde bolo publikované účtom @pepekarna 10. marca 2024 s titulkom "Česi hazardujú so svojou štátnosťou". V príspevku sa nachádzal výrok slovenského prezidentského kandidáta, bývalého sudcu a bývalého ministra spravodlivosti Štefana Harabina:

Československo po druhej svetovej vojne malo svoje hranice garantované iba Sovietskym zväzom, ktorého právnym nástupcom je Ruská federácia. To znamená, že Česi majú zaručené západné hranice iba Ruskom. Teraz vykrikujú niečo o Kryme. No sú to zodpovední ľudia? Sú to hazardéri so svojou štátnosťou.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-03-18 o 13.21.41.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Mar 18 12:24:30 2024 UTC)

Zmluva o spoločných štátnych hraniciach medzi Českou republikou a Spolkovou republikou Nemecko o spoločných štátnych hraniciach bola podpísaná (archivované tu) v roku 1994 v nemeckom meste Bonn.

Výmena ratifikačných listín sa uskutočnila v Prahe 23. júna 1997 a zmluva vstúpila do platnosti 1. septembra 1997. Predchádzajúce zmluvy o hraniciach medzi ČSR a Nemeckou ríšou z rokov 1930 a 1935, ako aj takzvaná zmluva medzi ČSSR a Nemeckou demokratickou republikou z roku 1980, boli novou zmluvou zrušené.

O tom, ako presne majú vyzerať štátne hranice medzi Českou republikou a Nemeckom, hovorí článok 1 a 2 v zmluve.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš