Fact Check: Pre vstup do EU sa štáty NEMUSIA vzdať suverenity

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Pre vstup do EU sa štáty NEMUSIA vzdať suverenity Zostáva Im

Je vzdanie sa suverenity jednou z podmienok vstupu štátu do Európskej únie? Nie, to nie je pravda: Opustenie vlastnej suverenity nepatrí medzi kritériá vstupu uvedené v Zmluve o Európskej únii.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @marcel_predseda_vlady 10. novembra 2023 s titulkom "Pre každého platia rovnaké pravidlá pre vstup do medzinárodných inštitúcií. Aj pre Ukrajinu aj pre Slovensko. Je jedno či sa krajina vysporiadala s kriminalitou či korupciou, podmienkou je vzdať sa suverenity." Video obsahovalo nasledovné výroky:

Doteraz tu boli veľmi jasné pravidlá, ktoré boli hlavnými kritériámi pre vstup určitých kandidátskych krajín do Európskej únie. Ale dnes, keď vidíme, že je tu možnosť pre rozbušku pre ruskú rozbušku, tak je Ukrajine možné tolerovať absolútne všetko. ... Aj napriek tomu, že Ukrajina ako kandidátsky štát na túto pozíciu, sa nemusí javiť ako štát, ktorý by tam bol vhodný, avšak pre súčastných lídrov Európskej únie, ktorí sú tam podosadzovaný, by vhodný určite bol. Pretože hoc je to rozkranutá krajina ... tak všetci dopre vieme, že keď má Ukrajinu slúžiť ako pandrláčikom na šnúrke Spojených štátov Amerických, tak určite z jej prístupom do tejto najvýznamnejšie inštitúckie na svete, pre nich problém určite nebude.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-01-09 o 12.44.19.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Ut Jan 9 11:43:51 2024 UTC)

Podmienky a zásady, ktoré musia spĺňať všetky krajiny, ktoré sa chcú (archivované tu) stať členmi Európskej únie sú stanovené v Zmluve o Európskej únii. Tieto kritériá, známe tiež ako kodanské kritériá, boli vytvorené v roku 1993 na stretnutí Európskej rady v Kodani a v roku 1995 boli posilnené na stretnutí Európskej rady v Madride.

Patria medzi ne:

  • stabilné inštitúcie, ktoré sú zárukou demokracie, právneho štátu, ľudských práv a rešpektovania a ochrany menšín;
  • fungujúce trhové hospodárstvo a schopnosť čeliť konkurenčnému tlaku a silám pôsobiacim na trhu v rámci EÚ;
  • schopnosť prevziať povinnosti súvisiace s členstvom vrátane schopnosti účinne vykonávať pravidlá, normy a politiky, ktoré tvoria súbor právnych predpisov EÚ (tzv. „acquis"), a dodržiavanie cieľov politickej, hospodárskej a menovej únie.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš