Fact Check: NEEXISTUJE dôkaz o tom, že Ivan Korčok je americký agent

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NEEXISTUJE dôkaz o tom, že Ivan Korčok je americký agent Bez Dôkazov

Pôsobil prezidentský kandidát Ivan Korčok ako agent pre Spojené štáty americké? Nie, to nie je pravda: Ivan Korčok slúžil od vzniku samostatnej Slovenskej republiky Slovensku, nie Spojeným štátom. V roku 1993 nastúpil na Ministerstvo zahraničných vecí a od tejto doby pôsobil na diplomatických postoch doma aj v zahraničí. Neexistuje dôkaz, ktorý by naznačoval, že Ivan Korčok slúžil Spojeným štátom americkým.

Tvrdenie, že je agent, sa objavilo vo videu (archivovanom tu) publikovanom na TikToku 9. januára 2024. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Americkí agenti!

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-01-12 o 14.42.16.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Jan 12 13:39:42 2024 UTC)

Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok transparentne zdieľa svoje kariérne pôsobenie v záujmoch Slovenska napríklad vo svojom životopise.

Politici v okolí Róberta Fica zvykli prezidentku Zuzanu Čaputovú aj Ivana Korčoka nazývať politickými agentami pre obhajovanie západných hodnôt či podporu členstva v NATO. Ivan Koročok na to reagoval:

Stále je to len o tom, že sa snažím zastupovať záujmy Slovenskej republiky. A aj po odchode z ministerstva tvrdím, že naše hlásenie sa k západnému svetu je proslovenský postoj. Kde inde, ak nie v EÚ a NATO, je pre túto krajinu a jej občanov väčšia šanca na bezpečnosť a prosperitu? Skúsme si na moment predstaviť, ako by táto krajina vyzerala, ak by nebola v EÚ ani v NATO. Veď sa poobzerajme okolo seba...

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš