Fact Check: Slovenskí europoslanci sa NEDOPUSTILI vlastizrady kvôli kritickému uzneseniu EÚ

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenskí europoslanci sa NEDOPUSTILI vlastizrady kvôli kritickému uzneseniu EÚ Kritika ≠ Zrada

Dopustili sa slovenskí europoslanci vlastizrady, pretože vypracovali uznesenie kritické k Slovensku? Nie, to nie je pravda: Rezolúcia Európskej únie nebola aktom vlastizrady zo strany slovenských europoslancov, ale varovaním zo strany EÚ pred rušením protikorupčných štruktúr na Slovensku, ktorého autormi sú 44 poslanci rôznych krajin.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) kde bolo publikované účtom @c..a..t..w..oman4, 16. januára 2024, s titulkom "OPOZÍCIA DNES IDE V EURÓPSKOM PARLAMENTE SPÁCHAŤ UČEBNICOVÚ VLASTIZRADU". Podpredseda parlamentu za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha vo videu hovorí:

To, čo pácha slovenská opozícia v europarlamente, je učebnicová vlastizrada. Oni vypracovali škandalóznu rezolúciu, v ktorej obludne kydajú na Slovensko a de facto žiadajú Európsku komisiu, aby nás vytrestali za slobodnú a suverénnu politiku.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

pic 2.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Jan 22 15:10:47 2024 UTC)

Podobné výroky sa objavili aj vo videách tu (archivované tu), tu (archivované tu) a tu (archivované tu).

Podľa učebnicovej definície, ktorú uvádza Trestný zákon (archivované tu), sa vlastizrady dopúšťa:

Občan Slovenskej republiky, ktorý v spojení s cudzou mocou alebo s cudzím činiteľom spácha trestný čin úkladov proti Slovenskej republike, teroru, záškodníctva alebo sabotáže...

Uznesenie (archivované tu) Európskej únie, ktorej je Slovensko členom, o plánovanom rozpustení kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledkoch pre právny štát však nebolo aktom vlastizrady zo strany opozičných politikov.

Je to varovanie (archivované tu) zo strany EÚ voči slovenskej vláde, ktorá pracuje na zrušení týchto štruktúr v krajine. Uznesenie podporilo 496 zo 700 poslancov Európskeho parlamentu (EP).

Medzi 44 autormi, ktorí patria k piatim rôznym európskym frakciám, boli len dvaja z nich zo slovenských opozičných strán v EP. Nie je preto spravodlivé ani pravdivé, pripisovať vznik tohto textu len poslancom slovenských opozičných strán v EP.

Kroky vlády pri zmene trestného zákona a rušení Úradu špeciálnej prokuratúry kritizovala aj Európska prokuratúra (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš