Fact Check: Extrémne dažde nad Českom a Slovenskom NENAPLÁNOVALI deep štáty

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Extrémne dažde nad Českom a Slovenskom NENAPLÁNOVALI deep štáty Neplánované

Naplánovali iné štáty záplavy v Česku a na Slovensku, aby ľudia prišli o úrodu? Nie je to pravda: Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu ich spôsobila mimoriadna meteorologická situácia. Extrémne ďažde sa okrem toho netýkali len Česka a Slovenska. Zrážky sa vyskytli aj v Rakúsku a ďalších krajinách, pričom veľmi ničivé dôsledky mali najmä v Poľsku.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 13. septembra 2024 s titulkom "Vyjadrenie k extrémnemu počasiu". Vo videu sa nachádzalo nasledovné tvrdenie:

Tak zrazu po extrémnom suchu sú tu extrémne záplavy a to presne zase nad Československom. Keď si pozriete detailnejšie mapy meteoradaru ako sa oblačnosť krúti nad Československom, kúsok zasahuje Rakúsko, Švajčiarsko a kúsok Nemecko, ale centrum je nad Českom a nad Slovenskom. Toto nie je náhoda, deep state dobre vie, že prebiehajú zbery hrozna, ktoré tvorí 10 percent HDP hlavne Talianska a z časti Česka, Slovenska, Morava. Oni dobre vedia, že tieto oblasti sú závislé na víne, na pestovaní a na predajI.

Všetky tieto extrémy sa snažia zvaliť na klimatické zmeny, čomu ja osobne neverím. Neverím týmto imperialistickým sviniam, ktoré nás klamú spolu s masmédiami, a verím že deep štát má také technológie, o ktorých sa nám ani nesníva a disponujú manipuláciami počasia. Vedia to proste urobiť. Vedia nasmerovať to negatívne počasie nad akúkoľvek krajinu potrebujú.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-09-25 at 14.19.45.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Sep 25 12:20:58 2024 UTC)

"Výdatné zrážky budú zapríčinené nevšednou synoptickou situáciou, ktorá bude viesť k podpore výstupných pohybov - a teda aj zrážkotvorných procesov - nad rovnakými oblasťami strednej Európy počas niekoľkých dní," napísal (archivované tu) Slovenský hydrometeorologický ústav 12. septembra 2024 na svoju webovú stránku. Už vtedy očakávali na západnom a severozápadnom Slovensku mimoriadne nepriaznivé počasie.

Nasledujúci týždeň sa strednou Európou skutočne prehnali (archivované tu) extrémne zrážky. Štyri dni trvajúce dažde spôsobené (archivované tu) tlakovou nížou Boris boli za 20 rokov najvýdatnejšie na celom území strednej Európy. Vyžiadali si až 16 obetí. Dôsledky povodní boli tak závažné, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila (archivované tu), že z kohéznych fondov by sa mohlo uvoľniť 10 miliárd eur pre krajiny, ktoré sú povodňami postihnuté. Medzi nimi sú aj Slovensko a Česko, no nie len tie, ako tvrdil muž na videu. Ničivé povodne zasiahli aj Rakúsko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko a Rumunsko.

Európsky parlament tiež upozornil na to (archivované tu), že zrážky boli spôsobené klimatickou zmenou, a že zmena klímy bude v budúcnosti čoraz častejšie splôsobovať extrémne poveternostné javy ako sú povodne a suchá. Poslanci vyjadrili tiež znepokojenie nad rastúcou intenzitou a frekvenciou extrémnych poveternostných javov v EÚ vrátane extrémnych zrážok a rozsiahlych povodní ako aj horúčav a požiarov, a ich vážnymi priamymi dôsledkami na ľudské zdravie, živobytie, bývanie, infraštruktúru a hospodárske odvetvia vrátane poľnohospodárstva.

Parlament tvrdí, že extrémne poveternostné udalosti, akými boli povodne v strednej Európe, ukazujú (archivované tu), že opatrenia na zmiernenie zmeny klímy prišli príliš neskoro a boli nedostatočné a potvrdzujú, že je potrebné zvýšiť ambície Európskej únie v oblasti znižovania emisií spôsobujúcich zmenu klímy. Únia žiada, aby sa plne implementoval rámec v oblasti klímy a energetiky do roku 2030; nalieha na urýchlené dosiahnutie dohody o nových ambicióznych cieľoch po roku 2030.

Neexistuje zmienka, že by za silné dažde mohli "deep štáty." Simon William vo svojom vedeckom článku "Forbidden history: CIA censorship, The Invisible Government, and the origins of the "deep state" conspiracy theory" vysvetľuje (archivované tu), že existencia "deep states" je konšpirácia, ktorej vznik sa viaže ku knihe David Wisaho and Thomas Rossa "The Invisible Government" publikovanej v roku 1964. Dodáva, že konšpirácia nabrala na popularite príchodom Donalda Trumpa do politiky.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš