Fact Check: Brusel NENÚTI Slovensko mať diaľničné známky

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Brusel NENÚTI Slovensko mať diaľničné známky Môže Ponechať

Diktuje Brusel Slovensku používať diaľničné známky? Nie, to nie je pravda: Brusel neprikazuje Slovensku, aby malo diaľničné známky. Naopak, ešte v roku 2017 navrhli zaviesť jednotný mýtny systém na diaľniciach, ku ktorému sa majú postupne pripojiť všetky krajiny. Okrem toho je tiež za zrušenie časovo obmedzených diaľničných známok, aké máme dnes na Slovensku.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 18. septembra 2024. Vo videu sa nachádza nasledovné tvrdenie:

Andrej Danko: Diaľničné známky sú blbosť, kým nie sú postavené diaľnice. Moja téma je zrušiť diaľničné známky, ale diktuje nám to Brusel.

Screenshot 2024-10-09 at 15.38.49.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Sep 9 o 15:38:49)

Tvrdenie patrí koaličnému poslancovi a predsedovi Slovenskej národnej strany (SNS) Andrejovi Dankovi. Slová vo videu sú parafrázou toho, čo povedal (archovivané tu) Andrej Danko v relácií V politike televízie TA3. Vyjadril tam svoj negatívny vzťah k diaľničným známkam, a dodal, že Brusel "pomaly diktuje aj cenu diaľničnej známky", znie jeho presný citát.

Brusel v skutočnosti neprikazuje Slovensku, aby malo diaľničné známky. Európska komisia už v máji 2017 predložila (archivované tu) legislatívny návrh na zmenu smernice v rámci svojho prvého „balíka mobility", ktorého cieľom bola modernizácia mobility a dopravy. Cieľom návrhu bolo prejsť od modelu spoplatňovania ciest založeného na čase k modelu spoplatňovania založeného na vzdialenosti, pretože lepšie odráža zásady „znečisťovateľ platí" a „užívateľ platí" - a zahrnúť doň aj ostatné vozidlá.

Poslanci Európskeho parlamentu to schválili (archivované tu) vo februári 2022, pričom členské štáty majú do ôsmich rokov od nadobudnutia účinnosti nových pravidiel postupne zrušiť „diaľničné známky" (spoplatnenie ciest na základe času) pre ťažké nákladné vozidlá (nákladné vozidlá, kamióny a autobusy) a začať uplatňovať mýto (spoplatnenie na základe vzdialenosti). Členské štáty si však budú môcť ponechať diaľničné známky pre určité časti infraštruktúry, ak dokážu, že nový spôsob spoplatnenia by bol neúmerný očakávaným príjmom.

Z tohto vyplýva, že Brusel nenúti Slovensko používať diaľničné známky, dovoľuje si ich v niektorých prípadoch ponechať.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš