Fact Check: 27 percent Slovákov NESCHVÁLILO atentát na premiéra Roberta Fica

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: 27 percent Slovákov NESCHVÁLILO atentát na premiéra Roberta Fica Volili Do EP

Schválilo 27 percent občanov Slovenska útok na preméra Roberta Fica? Nie, to nie je pravda: Vyše 27 percent voličov hlasovalo vo voľbách do Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko, ktoré však útok na Roberta Fica opakovane odsúdilo.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu a tu) na TikToku, kde bolo publikované 9. júna 2024. Vo videu zaznelo:

Čo považujem za obrovský problém tejto krajiny je referendum o tazvanej amnestii streľby na Roberta Fica, pretože 28 (text vo videu však spomína 27 percent, pozn. red.) percent Slovenska rehabilitovalo Juraja Cintulu z toho najohavnejšieho skutku, ktorý mohol spáchať.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-11 at 15.26.24.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Jun 11 13:26:24 2024 UTC)

Autor videa tvrdí, že 27, respektíve 28 percent voličov schvaľuje pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica z 15. mája 2024 (archivované tu). Vysvetľuje to tak, že každý, kto volil do Európskeho parlamentu stranu Progresívne Slovensko, ktorá podľa oficiálnych výsledkov (archivované tu) získala v eurovoľbách 27,8 hlasov, žiada „amnestiu" pre strelca, ktorý na Fica zaútočil.

Oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu@2x.png

Robert Fico sa pritom v predvolebnom programe Progresívneho Slovenska nespomína ani raz. Strana takisto opakovane odsúdila (archivované tu) násilie voči Robertovi Ficovi.

Toto tvrdenie, ktoré sa na TikToku objavilo aj tu (archivované tu), zvyšuje tlak v slovenskej spoločnosti, ktorý je ďalej podporovaný naratívom vládnucej vlády, podľa ktorého je progresívna strana morálne zodpovedná za pokus o vraždu na premiéra.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš