Fact Check: Tento obrázok NEDOKAZUJE, že slovenská politička Lucia Plaváková je členkou Nadácie otvorenej spoločnosti

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Tento obrázok NEDOKAZUJE, že slovenská politička Lucia Plaváková je členkou Nadácie otvorenej spoločnosti Nie Je Členkou

Je na tejto fotografii slovenská politička Lucia Plaváková ako členka Nadácie otvorenej spoločnosti? Nie, to nie je pravda: Fotografia nedokazuje, že pani Plaváková je členkou mimovládnej organizácie, ktorú založil George Soros. Plaváková ani nie je na fotografii.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 29. júna 2023. Vo videu zaznelo:

Je podpredsednička PS Lucia Plaváková členka Sorosovej nadácie?

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-17 191758.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Jul 7 15:47:14 2023 UTC)

Vo videu je použitá fotka z oficiálneho instagramového účtu (archivované tu) Alexandra Sorosa. Ten je synom Georga Sorosa, známeho podnikateľa a filantropistu maďarsko-amerického pôvodu. Na obrázku je Alexander Soros ako pózuje s členmi IRF, ukrajinskou mimovládnou organizáciou pridruženou k sieti Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF). Na fotografia však nie je slovenská politička Lucia Plaváková a Soros sa o nej ani nezmieňuje. Jedna z osôb na fotke sa na Plavákovú vzdialene podobá.

Schermata 2024-06-18 alle 11.50.30.png

Lucia Plaváková (archivované tu) je právnička a ľudskoprávna aktivistka, ktorá sa venuje LGBTI ľuďom, ktorým v minulosti poskytovala bezplatné právne poradenstvo. Je spoluzakladateľkou občianskeho združenia Dúhové rodiny. V súčasnosti je členkou predsedníctva politickej strany Progresívne Slovensko a poslankyňou v Národnej rade.

Predseda Progresívneho Slovenska zverejnil 4. júla 2023 na Instagrame video (archivované tu), kde Plaváková potvrdzuje, že nepozná nikoho z osôb na fotke Alexandra Sorosa. Výslovne uviedla, že žena zobrazená na skupinovej fotografii nie je ona.

Ani vyhľadávanie frázy „Lucia Plaváková Nadácia otvorenej spoločnosti" pomocou indexu tisícok dôveryhodných spravodajských stránok Google News neodhalilo (archivované tu) žiadne správy o tom, že Plaváková je členkou OSF.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš