Fact Check: Video NEUKAZUJE zásah budovy zahraničných spravodajských služieb v Kyjeve ruskou raketou

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Video NEUKAZUJE zásah budovy zahraničných spravodajských služieb v Kyjeve ruskou raketou Bola To Škola

Je na videu zachytený zásah budovy zahraničných spravodajských služieb v Kyjeve po ruskom raketovom útoku? Nie, to nie je pravda: Na videu je zachytená poškodená budova umeleckej školy v Kyjeve.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 25. marca 2024. Vo videu bol takýto text:

RAKETY KINŽAL ZASIAHLI STREDISKO ZAHRANIČNÝCH SPRAVODAJSKÝCH SLUŽIEB V KYJEVE, ZASIAHLI LETISKO. Zničené 2ks PVO PATRIOT
ANGLIČANIA,AMERIČANIA A INÍ, čo tam boli už ...

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-03-28 at 16.15.54.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Mar 28 15:15:54 2024 UTC)

Na inom videu (archivované tu) z rovnakého miesta, ktoré zverejnila televízia France 24, je vidieť čiastočne zničenú budovu Kyjevskej štátnej akadémie dekoratívnych a úžitkových umení a dizajnu Mychajla Bojčuka v pondelok 25. marca. O útoku informovali ukrajinské (archivované tu) médiá, ktoré potvrdili, že budova na videu nie je zahraničné spravodajské centrum, ale budova školy (archivované tu) zničená troskami ruskej rakety.

Ako píše informačný portál Visit Ukraine (archivované tu) a Kyiv Post (archivované tu), Rusko sa nepokúsilo zasiahnuť zahraničnú spravodajskú agentúru, ale Bezpečnostnú službu Ukrajiny. Namiesto toho však zasiahli civilný objekt.

Príspevok sa mýli aj v type rakiet, ktoré Rusko pri útoku na Kyjev použilo. Ako uvádza portál Kyiv Independent (archivované tu) a Ukrajinska Pravda (archivované tu), Rusko nevystrelilo rakety Kainžal, ale nové, protilodné rakety Zircon, ktorých tento rok proti Ukrajine použilo len päť (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš