Fact Check: Slovo dezinformácia NIE JE vymyslené progresívcami

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovo dezinformácia NIE JE vymyslené progresívcami Je V Slovníku

Je slovo dezinformácia len výmyslom progresívcov na označenie všetkého, čo mainstreamové médiá nezdieľajú? Nie, to nie je pravda: Slovo „dezinformácia" je prítomné a presne definované v slovníkoch slovenského jazyka, akými sú napríklad Krátky slovník slovenského jazyka či Slovník cudzích slov. Slovníková definícia slova znie: „úmyselné šírenie nepravdivých informácií, zavádzanie."

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) kde bolo publikované účtom @tvv_veci_verejne 28. februára 2024 s titulkom "Dezinformácia - viete čo to je?". V príspevku zaznelo nasledujúce tvrdenie:

Počuli ste o tomto slove ešte pred pár rokmi? Zrejme nikto. Pretože je to nové slovo z dielne progresívcov, liberálov a samozrejme iných, mienkotvorných ľudí, elít. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čoto slovo vlastne je? Ak by ste hľadali nejakú presnú definíciu, tak len ťažko. V realite slovo dezinformácia znamená niečo, čo nie je pravda. Prečo teda nepovieme, že ide o klamstvo? Zamysleli ste sa niekedy nad tým? Posledné 4 roky nám ukázali, že slovo dezinformácia sa po pár mesiacoch zmenilo na slovo pravda. A moja definícia, ako chápem ja slovo dezinformácia, znamená to, že ohrozuje pravdu, ktorú nám tu šíri mainstream.

Takto vyzeralo video v čase písania:

Snímka obrazovky 2024-03-13 o 12.24.16.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Mar 15 10:14:30 2024 UTC)

Michaela Gánovská vo videu prirovnáva slovo dezinformácia k slovu pravda, pričom podľa slovníka cudzích slov (archivované tu) znamená „úmyselné šírenie nepravdivých informácií, zavádzanie."

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš