Fact Check: Veronika Cifrová Ostrihoňová NEBOLA agentkou Progresívneho Slovenska

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Veronika Cifrová Ostrihoňová NEBOLA agentkou Progresívneho Slovenska Nie Je Agentka

Spolupracovala novinárka a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová so stranou Progresívne Slovensko ako agentka ešte pred vstupom do politiky? Nie, to nie je pravda: Veronika Cifrová Ostrihoňová vo februári 2024 ohlásila kandidatúru do eurovolieb za stranu Progresívne Slovensko. Dovtedy so stranou nijako nespolupracovala.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @parlamentnezoo 23. februára 2024 s titulkom "Ten pocit, keď môžeš v parlamente vyše hodiny nakladať progresívcom." V príspevku sa nachádzalo nasledovné tvrdenie:

Pani manžellka pána Sajfu niekoľko mesiacov, myslím že rokov dokonca, predstierala nezávislosť vo verejnoprávnej televízii, kde pozývala svoje kamarátky, progresívne kamarátky, jednoznačne jednostranne ideologicky orientované a takto zneužívala verejný priestor. Až kým sa ukázalo, že pani Ostrihoňová je vlastne celý čas spiaci agent Progresívneho Slovenska a teraz ide kandidovať za túto stranu. To je podvod.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-03-14 o 12.49.04.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Mar 14 11:50:27 2024 UTC)

Cifrová Ostrihoňová pracovala (archivované tu) ako novinárka, v súkromnej televízii Markíza bola na pozícii spravodajskej reportérky šesť rokov. Neskôr nastúpila do verejnoprávnej televízie, kde tri roky pôsobila ako moderátorka talkshow. Rozhlas a televízia Slovenska v dokumente (archivované tu) "Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov" zakazuje svojim zamestnancom verejnú prezentáciu svojich politických názorov prostredníctvom RTVS.

"Neprípustné je, aby spájal programové pôsobenie pre Rozhlas a televíziu Slovenska a v Rozhlase a televízii Slovenska so svojou činnosťou v politickom alebo inom názorovom zoskupení."

Cifrová Ostrihoňová ukončila prácu v televízii po oznámení svojej kandidatúry. Pár hodín po jej oznámení RTVS informovala (archivované tu), že vstup moderátorky do politiky je nezlučiteľný s jej vystupovaním na obrazovkách RTVS. "Vzhľadom na odchod moderátorky Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej z diskusnej relácie Silná zostava bude program nahradený," uvádza.

Bývalá moderátorka sa vyjadrila (archivované tu), že ponuku kandidovať za Progresívne Slovensko dostala tri týždne pred tým, ako ohlásila kandidatúru:

Je to relatívne čerstvá ponuka, asi dva týždne, možno tri. Čerstvá ponuka a rýchle rozhodnutie.

Na základe verejne dostupných informácií je preto možné tvrdiť, že počas práce vo verejnoprávnej televízii nebola členkou strany Progresívne Slovensko ani jej agentkou.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš