Fact Check: Jadrové palivo testované na Ukrajine NIE JE v skutočnosti z Ruska

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Jadrové palivo testované na Ukrajine NIE JE v skutočnosti z Ruska Je Americké

Pochádza jadrové palivo testované na Ukrajine v skutočnosti z Ruskej federácie? Nie, to nie je pravda: Palivo je od severo-americkej spoločnosti Westinghouse, ktorá ho vyrába vo svojej európskej fabrike vo švédskom meste Västerås. Na americké palivo postupne prechádzajú európske jadrové elektrárne, ktoré sa chcú zbaviť závislosti na palive z Ruska.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @rovnovaha, 27. februára 2024. Takto sa začínalo:

Aké prekvapivé že americké len háčik je v tom že je z Ruska len s prirážkou

Screenshot 2024-03-19 at 18.26.11.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Mar 19 16:21:11 2024 UTC)

Európska únia vybrala (archivované tu) konzorcium na čele s americko-kanadskou firmou Westinghouse, aby vyvinula a dodávala jadrové palivo pre ruské reaktory VVER v európskych krajinách, aj na Ukrajine.

Ukrajinská energetická spoločnosť Energoatom ešte v júni 2022 podpísala (archivované tu) s Westinghouse zmluvu, na základe ktorej bude americká firma dodávať palivo vyrobené vo svojej švédskej fabrike Västerås pre všetky ukrajinské reaktory.

Palivo teda nepochádza z Ruska. Bolo navrhnuté tak, aby pasovalo do reaktorov navrhnutých pôvodne pre ruské palivo a mohlo ho nahradiť. Spoločnosť Westinghouse nie je napojená na Rusko, sídli v americkom Pittsburghu, jej akcionármi sú dve kanadské firmy (archivované tu) Cameco a Brookfield (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš