Fact Check: Ivan Korčok NEMÔŽE po víťazstve v prezidentských voľbách zrušiť právo veta v Rade Európy

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ivan Korčok NEMÔŽE po víťazstve v prezidentských voľbách zrušiť právo veta v Rade Európy Nemá Právomoc

Zruší Ivan Korčok po zvolení za prezidenta právo veta v Rade Európy? Nie, to nie je pravda: Prezident na to nemá právomoc.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel, 11. marca 2023. Vo videu zaznelo:

To naozaj chceme človeka, ako je Ivan Korčok, ktorý by úplne v prvom rade slúžil cudzím záujmom, zrušil by právo veta, na báze hlasovania Rady Európy.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-03-18 at 19.13.58.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Mar 18 17:13:58 2024 UTC)

Rada Európy je medzinárodná organizácia európskych štátov, ktorej hlavným cieľom (archivované tu) je ochrana ľudských práv na európskom kontinente. Nemôže vydávať zákony, ale má možnosť presadzovať dodržiavanie vybraných medzinárodných dohôd, ktoré členské štáty uzavreli v rôznych oblastiach. Najznámejším orgánom Rady Európy je Európsky súd pre ľudské práva. Rada Európy nie je súčasťou európskych inštitúcií, je oficiálnym pozorovateľom OSN.

Jej členmi je 46 štátov, ktorí sú zastúpení svojimi stálymi predstaviteľmi a veľvyslancami. Najvýznamnejším orgánom je výbor ministrov zložený z ministrov zahraničných vecí všetkých členských štátov.

Zástupcom Slovenskej republiky je súčasný minister zahraničných vecí Juraj Blanár (archivované tu). Slovenský prezident teda nie je členon Rady Európy a preto nemá ani právomoc zrušiť právo veta v tejto inštitúcii. Rovnako ani Ivan Korčok, pokiaľ by sa stal prezidentom SR, by nemal takúto právomoc.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš