Fact Check: Peter Pellegrini BOL zaregistoravný za prezidentského kandidáta

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Peter Pellegrini BOL zaregistoravný za prezidentského kandidáta Zaregistrovaný

Nebol Peter Pellegrini registrovaný za prezidentského kandidáta? Nie, to nie je pravda: Predseda parlamentu Peter Pellegrini bol začiatkom roka zaregistrovaný ako kandidát v prezidentských voľbách 2024. Podľa viacerých prieskumných agentúr má najväčšiu šancu zvíťaziť.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom ďalšieho prezidentského kandidáta Štefana Harabina s názvom @harabinharabin 10. februára 2024. Príspevok obsahoval nasledovné tvrdenie:

Pellegrini nebol zaregistrovaný za kandidáta na prezidentské voľby.

Snímka obrazovky 2024-03-06 o 11.33.23.png

(Source: TikTok screenshot taken on Wed March 6 11:49:29 2024 UTC)

V januári poslanci Hlasu-SD oficiálne navrhli predsedu parlamentu Petra Pellegriniho za kandidáta na prezidenta Slovenskej republiky. Návrh do podateľne parlamentu odovzdal predseda poslaneckého klubu Hlasu-SD Róbert Puci. Podpísal ho celý poslanecký klub (archivované tu), čiže 26 poslancov. "Odovzdaním návrhu na kandidatúru s poslaneckými podpismi i ostatnými zákonom vyžadovanými dokumentmi sme splnili kľúčovú podmienku, ktorú vyžaduje slovenská ústava. Poslanci Hlasu plne podporujú Petra Pellegriniho v jeho osobnom rozhodnutí uchádzať sa o dôveru ľudí v prezidentských voľbách," povedal Puci.

Právo navrhnúť kandidáta na prezidenta majú podľa ústavy (archivované tu) Slovenskej republiky poslanci Národnej rady a taktiež občania Slovenska. V prípade občianskeho návrhu kandidáta sa návrh podáva formou petície podpísanej najmenej 15-tisíc občanmi, ktorí majú právo voliť do parlamentu. V prípade poslaneckého kandidáta musí návrh svojím podpisom podporiť najmenej 15 poslancov. Kandidovať môže podľa zákona každý občan Slovenska s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš