Fact Check: Teroristické komando NEPREPADLO dom majiteľa Zem a Vek, Tibora Rostasa

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Teroristické komando NEPREPADLO dom majiteľa Zem a Vek, Tibora Rostasa Zákon≠Teror

Prepadlo teroristické komando v roku 2018 dom majiteľa časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa? Nie, to nie je pravda: Bola to domová prehliadka, ktorú policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vykonali u Rostasa vo februári 2018 v súvislosti s hanobením Židov.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @tinamartina316g, 4. februára 2024. Takto sa začínalo:

Práve vo februári 2018, a bolo to za vlády Roberta Fica, boli objavené telá Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v tú istú noc, v tú istú noc, teroristické komando so samopalmi prepadlo môj dom aj redakciu Zem a Vek.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-02-07 at 17.19.12.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Feb 7 16:19:12 2024 UTC)

NAKA (archivované tu), nie teroristické komando, zasahovala (archivované tu) u Tibora Eliota Rostasa 26. februára roku 2018, v čase, keď bol stíhaný za zločin rozširovania extrémistických materiálov.

Zločin, za ktorý bol Rostas v roku 2021 napokon odsúdený (archivované tu), sa týkal článku v jeho časopise Zem a Vek s názvom "Klin Židov medzi Slovanmi", v ktorom verejne hanobil (archivované tu) židovskú národnosť a židovské náboženstvo.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš