Fact Check: Vláda ani prezidentka sa NEUSILUJÚ o otvorenie krajiny migrantom

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Vláda ani prezidentka sa NEUSILUJÚ o otvorenie krajiny migrantom Nové Riešenia

Snaží sa súčasná úradnícka vláda či prezidentka Zuzana Čaputová zatraktívniť Slovensko pre migrantov? Nie, nie je to pravda: Slovenská vláda predstavila nové migračné riešenia, pri ktorých by už polícia nemusela vydávať potvrdenie o pobyte na území Slovenska každému nelegálnemu migrantovi. Zrušením povinného vydávania tohto potvrdenia sa má nelegálna migrácia obmedziť - a nie podporiť. Portál Lead Stories už v minulosti vyvrátil tvrdenia o nelegálnej migrácii na Slovensku.

Tvrdenie o podpore nelegálnej migrácie sa objavilo vo viacerých príspevkoch, vrátane príspevku (archivovanom tu) na Facebooku, kde bol publikovaný účtom Stanislav Tomek 12. septembra 2023. Príspevok obsahoval nasledovný popis:

7. Takéto papiere môže dostať iba legálny migrant, ktorý je stotožnený - schválne si pozrite, koľko sa takýchto papierov rozdalo za našej vlády. Prakticky nič. Lebo za Roberta Fica sa strážili hranice a žiadne papiere sa nerozdávali. Na rozdiel od týchto slniečkarskych tragédov.
8. To, ako sa Čaputovej vláda vyhovára na Smer, je už doslova detinské. Ale čo sa čudujeme - robia len to, čo chce Soros, ktorý ich pasie.
9. Otvorili hranice dokorán, lebo tak káže ich liberálna ideológia. Čo iné čakať od Čaputovej, Ódora a Orlovského, všetko Sorosových odchovancoch.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-09-14 o 11.21.57.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený vo štvrtok 14. septembra o 06:42:43 2023 UTC)

Povinnosť vydať potvrdenie o pobyte na území Slovenska každému nelegálnemu migrantovi by sa mala podľa schváleného materiálu vlády stať len možnosťou. Toto potvrdenie vydáva polícia pri registrácii a migranti naň čakajú aj niekoľko dní. „Slovenská republika sa tak pre nich stane z hľadiska migrácie menej atraktívna, čím by sa mal znížiť počet nelegálnych cudzincov," píše vláda v dôvodovej správe.

Podľa polície a vlády si migranti toto potvrdenie nesprávne vysvetľujú. Domnievajú sa, že im umožní voľný pohyb v rámci schengenského priestoru, preto aj migranti, ktorí nechcú zostať na Slovensku, zostávajú v krajine niekoľko dní, aby ho získali. Ak by potvrdenie nedostávali, počet migrantov by sa mohol znížiť, citoval vládne zdroje portál Denník N.

Aj preto premiér Ľudovít Ódor a jeho vláda predstavili riešenia na stlmenie nelegálnej migrácie, vrátane zrušenia povinnosti na vydanie potvrdenia o pobyte na území Slovenska každému nelegálnemu migrantovi. Avšak mimoriadnu parlamentnú schôdzu, na ktorej sa malo o navrhovaných zmenách rokovať, sa z dôvodu neprítomnosti viacerých poslancov nepodarilo otvoriť, napísala spravodajská agentúra TASR.

Utečeneckú tému v rámci predvolebnej kampane prvýkrát spomenuli politici strany Smer, vrátane expremiéra Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Róberta Kaliňáka, ako aj bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Politici strany Smer uverejnili video z tlačovej konferencie vo Veľkom Krtíši mesiac pred parlamentnými voľbami, čo spustilo vlnu diskusií o migrácii. Expremiér Robert Fico rozvíjal tému nelegálnej migrácie aj vo voľbách v roku 2016.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš