Fact Check: Politické protesty NIE SÚ motivované kampaňou Ivana Korčoka

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Politické protesty NIE SÚ motivované kampaňou Ivana Korčoka Občianske

Je cieľom januárových protestov na Slovensku podporiť prezidentskú kampaň Ivana Korčoka? Nie, to nie je pravda: Cieľom protestov je rušenie Úradu Špeciálnej Prokuratúry a správanie vládnych predstaviteľov.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) kde bol publikovaný účtom ministra vnútra Matúšom Štutajom Eštokom s názvom @matussutajestok 16. janurára 2023 s titulkom "OPOZIČNÉ PROTESTY NIE SÚ NIČÍM INÝM LEN ZAČIATKOM KAMPANE PODRŽTAŠKU KORČOKA". Vo videu sa nachádzalo nasledovné tvrdenie:

Truban v priamom prenose povedal, že protesty nie sú občianske, ale práve naopak. Sú politicky motivované prezidentskou kampaňou Ivana Korčoka

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-01-30 o 12.02.53.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Jan 30 11:04:23 2024 UTC)

Napriek tomu, že Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že poslanec Progresívneho Slovenska Michal Truban v priamom prenose povedal, že protesty nie sú občianske, nie je to pravda. V relácii Na Telo pre televíziu Markíza Michal Truban povedal nasledovné:

Teraz sa blížia prezidentské voľby a aj vďaka tomuto naťahovaniu robí sa téma z toho celého, pretože Fico to chcel mať zrušené. Zrušenie špeciálnej prokuratúry chcel mať do decembra. Pellegrini by mal svoju krásnu kampaň, ale táto vláda nemôže mať všetko, a práve takýmto naťahovaním to má reálno-praktický význam potom vo voľbách, kedy to bude aj veľmi veľká politická téma.

Nenachádza sa tam zmienka o tom, že protesty mali podporiť Ivana Korčoka. Práve naopak, protesty sa zameriavajú (archivované tu) na aktuálne konanie vlády voči rušeniu špeciálnej prokuratúry, správaniu ministerky kultúry Martini Šimkovičovej a predsedu koaličnej strany SNS Andreja Danka.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš