Fact Check: Zelenskyj NEODMIETA konanie ďalších prezidentských volieb na Ukrajine

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Zelenskyj NEODMIETA konanie ďalších prezidentských volieb na Ukrajine Presunul Ich

Odmieta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ďalšie voľby, pretože sa bojí prehry? Nie, to nie je pravda: Presunul ich na obdobie, keď vojna skončí.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @mr_investorn1, 29. decembra 2023. Vo videu hlas vygenerový pomocou umelej inteligencie povedal:

Prezident zaviedol [na Ukrajine] diktatúru. Ďalšie voľby odmieta, pretože vie, že by prehral a snaží sa do vojny donútiť ďalších 500-tisíc ľudí.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Ut Jan 16 14:50:59 2024 UTC)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neodmieta ďalšie voľby, ktoré mali byť pôvodne v marci 2024. Pozdržal (archivované tu) ich však počas trvania výnimočného stavu do doby, keď sa Ruská vojna proti Ukrajine skončí.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, v čase ruskej invázie nie je možné (archivované tu) efektívne uskutočniť voľby, keďže ruskí okupanti ovládajú zhruba 18 percent ukrajinského územia a 11 miliónov občanov muselo opustiť svoje domovy. Okrem toho, volebná kampaň by bola neustále ohrozovaná nebezpečenstvom vzdušného útoku a milióny Ukrajincov by nemohli voliť, pretože žijú na ruskom okupovanom území či ušli do zahraničia a ďalší slúžia v armáde.

S pozdržaním volieb súhlasí aj ukrajinská verejnosť. Podľa prieskumu verejnej mienky (archivované tu), ktorý na vzorke 2007 ľudí v októbri 2023 uskutočnil Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie, 81 percent respondetov si myslí, že voľby by sa mali konať až po vojne.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš