Fact Check: Pytliačenie riaditeľa národného parku Petra Olexu NIE JE pseudokauzou

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Pytliačenie riaditeľa národného parku Petra Olexu NIE JE pseudokauzou Je Vinný

Je pytliacka história riaditeľa Tatranského národného parku Petra Olexu pseudokauzou? Nie, to nie je pravda: Peter Olexa je odsúdený pytliak, ktorý v roku 2014 nelegálne zabil vlka a ponechal si jeho lebku.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @ondrej_cenzurovany5, 21. januára 2024. Slovenský Minister životného prostredia Tomáš Taraba v ňom povedal:

Ja žasnem, že práve pri konfrontácii s takýmito záležitosťami sa snaží opozícia prekryť témou nejakou pseudo kauzou zastrelenia vlka pred štrnástimi rokmi, pri ktorej si ani nevšimli médiá, alebo opoziční politici, ktorí sa pohoršujú, že vlk pred 14 rokmi nebol chránené zviera...
....Oni si ani nenaštudujú, že on sa prehrešil tým, že iba lovil v nejakom čase, kedy sa loviť nemalo.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

pic4.png(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Jan 25 15:32:14 2024 UTC)

Peter Olexa rezignoval (archivované tu) z postu šéfa Tatranského národného parku po tom, čo sa v médiách objavili informácie, že bol v minulosti odsúdený za trestný čin pytliactva. Minister Taraba uvádza, že Olexa pochybil len tým, že lovil mimo loveckej sezóny. Podľa rozsudku okresného súdu v Poprade, ktorý zverejnil Denník N (archivované tu), sa Olexa previnil aj tým, že lovil v oblasti, kde je to zakázané a ponechal si doma lebku nelegálne uloveného vlka.

417374707_789087793253590_5724098303654374798_n.jpg

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš