Fact Check: V štátnom znaku Slovenska NIE je zobrazená hora, na ktorej ukrižovali Ježiša

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: V štátnom znaku Slovenska NIE je zobrazená hora, na ktorej ukrižovali Ježiša Je To Trojvŕšie

Nachádza sa v slovenskom štátnom znaku hora, na ktorej bol ukrižovaný Ježiš? Nie, to nie je pravda: Podľa oficiálnych zdrojov sú tri vŕšky na štátnom znaku Tatra, Fatra a Mátra.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bol publikované účtom @predseda_vlady_marcel 26. decembra 2023 s titulkom "Tatra, Matra a Fatra? Nič také v našom štátnom znaku nie je". VIdeo obsahovalo nasledovné tvrdenie:

Stále sa nás pokúšajú presviedčať, že Slováci majú v erbe takzvanú Tatru, Matru a Fatru ... V skutočnosti nejde o žiadnu Tatru, Matru ani Fatru. Ide o Golgotu s krížom, na ktorje bol ukrižovaný Ježiš Kristus. A teda tento konkrétny symbol, ktorý sa nachádza v našom znaku, hovorí o tom, že na území Slovenska sa má v kontexte nejakej globalizačnej udalosti, ktorá do budúcnosti prebehne, udiať určitá úloha, na ktorú sme predurčený. Teda hovorí o našom podriadení sa k niekomu.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-01-03 o 12.05.13.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jan 3 11:05:11 2024 UTC)

"Štátny znak Slovenskej republiky (ďalej len "štátny znak") tvorí na červenom ranogotickom štíte dvojitý strieborný kríž, vztýčený na strednom vyvýšenom vŕšku modrého trojvŕšia," uvádza zákon o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní.

Ako píše Úrad vlády Slovenskej republiky, zobrazené trojvŕšie symbolizuje tri karpatské pohoria: Tatry, Fatru a Mátru. Mátra v súčastnosti leží v Maďarsku. Ku kresťanstvu sa slovenský znak hlási vyobrazením dvojkríža, nie vyobrazením Golgoty.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš