Fact Check: Študent práva Marek Janiga sa NECHYSTÁ uskutočniť štátny prevrat

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Študent práva Marek Janiga sa NECHYSTÁ uskutočniť štátny prevrat Reforma≠Prevrat

Chystá sa študent práva Marek Janiga na to, aby uskutočnil prevrat na Slovensku? Nie, to nie je pravda: Janiga neurobil žiadne kroky, ktoré by viedli k štátnemu prevratu a schválne ani raz nevystúpil ani na opozičných, protivládnych protestoch.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @exotickyduch82, 29. decembra, 2023. Príspevok sa začína popisom:

Ako sa vyrábajú Slovenské protesty!!!

Ako sa vyrába človek na prevrat, Maidanista...

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Jan 2 15:53:21 2024 UTC)

Video na TikToku buduje naratív o tom, ako je v médiách z Mareka Janigu vytváraný líder protestov vedúcich k štátnemu prevratu.

Marek Janiga je slovenský študent práva, ktorý sa do pozornosti verejnosti dostal kvôli konfliktu s premiérom Robertom Ficom. Ten na Janigu osobne zaútočil na sociálnej sieti, po tom ako študentskí aktivisti na čele s Janigom kritizovali vyjadrenia dekana Právnickej Fakulty Univerzity Komentského v Bratislave Eduarda Burdu, k úradu špeciálnej prokuratúry, ktorú chce Ficova vláda zrušiť. Študenti kvôli tomu volali po hlbšej a na faktoch založenej diskusii o zmene legislatívnych zmenách.

Politická opozícia organizovala po Slovensku protesty proti rozhodnutiu Ficovej vlády zrušiť Špeciálnu prokuratúru ešte predtým, ako došlo k spomínanému konfliktu. Okrem toho, Marek Janiga sa na spomínaných protestoch aktívne nepodieľal a odmietol na nich vystúpiť. Okrem toho, ani samotné protesty sa neusilujú o štátny prevrat. Volajú však po zachovaní Špeciálnej prokuratúry.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš