Fact Check: Dokument, ktorý popiera, že klimatická kríza je vážny problém NEPODPÍSALO 1603 významných vedcov

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Dokument, ktorý popiera, že klimatická kríza je vážny problém NEPODPÍSALO 1603 významných vedcov Podpis ≠ Vedec

Podpísalo 1603 významných vedcov dokument, ktorý spochybňuje vážnosť klimatickej krízy? Nie, to nie je pravda: Takýto dokument podpísalo 127 vedcov, z nich menej ako 12 je klimatológov či environmentálnych vedcov. Na tom, že klimatická zmena je skutočný problém spôsobený ľuďmi, naďalej pretrváva zhoda väčšiny vedcov, ktorí ju skúmajú.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku kde bolo publikované účtom @zuzanycjdmd, 11. januára 2024. V príspevku zaznelo:

Pán profesor, vy ste povedali, že všetci vedia, že to s CO2 je podvod. No všetci to asi nevedia, pretože by sa nemohol v krajinách rozbiehať GreenDeal, nemohli by sa zakazovať autá na spaľovacie motory do budúcna a tak ďalej.

Všetci to vedia, pretože máte teraz iniciatívu, medzinárodnú, ktorú podpísalo 1603 významných vedcov, ktorá hovorí, že celá diskusia o CO2 je podvod, najväčší podvod 20. a 21. storočia.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Jan 18 13:09:26 2024 UTC)

Neexistuje žiadny dokument o popieraní klimatických zmien, ktorý by podpísalo 1600 vedcov z celého sveta. Holandská skupina pre popieranie klimatických vied CLINTEL zozbierala pod takýto dokument (archivované tu) viac ako 1800 podpisov. Len málo z tých, ktorí podpísali, sú klimatológovia.

Spomedzi signatárov je však len približne 127 ľudí vedcov. Pomocou vyhľadávania slov v dokumente sme našli len 4 klimatológov a 8 vedcov z oblasti životného prostredia. Medzi ostatnými sú rôzne profesie, napríklad hutníci, architekti, učitelia na dôchodku a ľudia zapojení do ropného priemyslu.

Za dokumentom stojí (archivované tu) Guus Berkhout, geofyzik na dôchodku, ktorý v minulosti pracoval pre ropnú spoločnosť Shell a novinár Marcel Crok.

Okrem toho, nie je pravda, že klimatická kríza nie je núdzová alebo že ide o podvod. Až 99,9 % (archivované tu) recenzovaných vedeckých prác sa zhoduje v tom, že klimatická kríza je skutočná a spôsobená človekom.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš