Fact Check: Ivan Korčok NEPORUŠUJE zákon o volebnej kampani, keď neplatí za protivládne protesty

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ivan Korčok NEPORUŠUJE zákon o volebnej kampani, keď neplatí za protivládne protesty Podpora≠Kampaň

Je Ivan Korčok volebný podvodník, pretože nezaplatil opozičné protesty z peňazí na svoju kampaň? Nie, to nie je pravda: Ivan Korčok sa na organizácii protestov aktívne nezúčastňuje. Hoci niektorí rečníci na pódiu podporujú jeho kandidatúru na prezidenta, jeho nedostatočná aktívna účasť jasne vylučuje tieto podujatia z jeho oficiálnej kampane.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel 22. januára 2024. V príspevku zaznelo:

Pán Korčok prichádza so zcela novým volebným podvodom, aký sme na Slovensku prakticky ešte nikdy nezaznamenali. On sa totiž promenáduje na protestných zhromaždeniach, ktoré sa prakticky týkajú iba jeho volebnej kampane na kandidatúru na prezidenta. Nuž a Ivan Korčok do svojich nákladov na kampaň zarátava iba akési dary a ďalšie formy internetovej a inej kampane.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

pic3.png(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jan 24 18:19:12 2024 UTC)

Ivan Korčok sa stal oficiálnym kandidátom (archivované tu) na prezidenta len 19. januára 2024, pričom opozičné protesty trvajú už od decembra 2023. Okrem toho, účasť Ivana Korčoka na demonštrácii ako člena davu bez zaplatenia organizácie celého podujatia nie je porušením zákona o volebnej kampani.

Zákon (archivované tu) hovorí, že volebná kampaň je činnosť kandidujúceho politického subjektu, ktorá vedie k propagácii kandidáta alebo jeho programu s cieľom dosiahnuť volenú funkciu.

To však neplatí o protestoch, aj napriek tomu, že vo videu na TikToku zaznieva, že sú zamerané len na propagáciu pána Korčoka ako prezidentského kandidáta. Cieľom týchto protestov (archivované tu) je najmä zastaviť rozpustenie špeciálnej prokuratúry, ale reagujú aj na politické škandály súčasnej vlády. Pán Korčok na týchto protestoch nikdy nevystupoval ako rečník (archivované tu) a vždy sa ich zúčastňoval len ako člen verejnosti v dave.

Hoci niektorí rečníci na pódiu podporujú kandidatúru pána Korčoka a vyjadrujú mu podporu, jeho nedostatočná aktívna účasť jasne vylučuje tieto podujatia z jeho oficiálnej kampane. Nie je preto dôvod, aby náklady na organizáciu týchto protestov (organizátormi sú politické strany, ktorých Korčok nie je členom) zahrnul do svojho volebného rozpočtu a platil ich.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš