Fact Check: Fidel Castro NEPOVEDAL, že ďalšia vojna v Európe bude medzi Ruskom a fašizmom

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Fidel Castro NEPOVEDAL, že ďalšia vojna v Európe bude medzi Ruskom a fašizmom Fact Check: Fidel Castro NEPOVEDAL, že ďalšia vojna v Európe bude medzi Ruskom a fašizmom Nepovedal To

Povedal Fidel Castro v roku 1992, že ďalšia vojna v Európe bude medzi Ruskom a fašizmom? Nie, to nie je pravda: Žiadne archívy výrokov bývalého kubánskeho diktátora takýto výrok neuvádzajú a preto je bezpečné usudzovať, že ho ani nikdy verejne nevyslovil.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @miroslavsedlacekm 6. decembra 2023. Takto sa začínal:

"Nasledujúca vojna v Európe bude medzi Ruskom a fašizmom, len západný svet bude tento fašizmus nazývať demokraciou!" - povedal Fidel Castro v roku 1992

Screenshot 2023-12-28 at 17.32.34.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Dec 28 16:32:34 2023 UTC)

Archív prejavov Fidela Castra, ktorý vyvinula Univerzita počítačových vied v Havane neuvádza žiaden prejav z roku 1992, ktorý by obsahoval citovaný výrok. Rovnako sa taký prejav nenachádza ani na portále pre latinsko-americké štúdiá LANIC, ktorý zahŕňa databázu Castrových prejavov od roku 1959 do 1996. Tento výrok sa nenachádza ani vo výberoch citátov, ktoré krátko po jeho smrti pripravila agentúra Reuters a denník The Guardian.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš