Fact Check: Školské osnovy NIE sú vydávané neziskovými organizáciami

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Školské osnovy NIE sú vydávané neziskovými organizáciami Štátne Osnovy

Určujú neziskové organizácie čo bude v školských osnovách na Slovensku? Nie, to nie je pravda: Vzdelávacie osnovy určuje Štátny vzdelávací program, ktorý vytvára, vydáva aj zverejňuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Tvorba školského vzdelávacieho programu sa tiež musí riadiť požiadavkami v školskom zákone.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) uverejnenom na TikToku, kde bolo publikované účtom @harabinharabin 23. decembra 2023 s popisom, ktorý obsahoval toto: "Táto generácia má plnú hubu práv a výziev, ale nijaké povinnosti. Nie sú schopní čeliť žiadnej prekážke, len neustále oznamovať odchod do zahraničia. Výdatne ich hecuje Sorošov mainstream, keďže Fico im berie budúcnosť, lebo sa stará o dôchodcov. Začínajú deliť spoločnosť a ukazovať na starých, že vyžierajú budúcnosť mladým". Video obsahovalo aj nasledovné tvrdenie:

Slovenskí študenti skončili v medzinárodných PISA testoch na chvoste Európy. Nič prekvapujúce, lebo po páde socializmu učebné osnovy a metodiku neurčuje štát, ale mimovládky, ktoré modelujú učivo podľa Soroša.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-12-26 o 12.25.55.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Dec 26 11:25:38 2023 UTC)

Štátny vzdelávací program je pre školy záväzným dokumentom. Stanovuje všeobecné výchovno-vzdelávacie ciele a kľúčové kompetencie, ku ktorým má vzdelávanie smerovať, t. j. kurikulum. Ministerstvo školstva ho vydáva pre jednotlivé stupne vzdelávania.

Výrok pochádza od ex-predsedu Najvyššieho súdu SR a bývalého ministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorý je známy pre šírenie hoaxov s takzvaným sorošovkým podtónom.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš