Fact Check: Video z koncertu NEDOKAZUJE, že strana Progresívne Slovensko normalizuje nenávisť a násilie

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories

PRÍBEH AKTUALIZOVANÝ: pozri aktualizácie dole.

Fact Check: Video z koncertu NEDOKAZUJE, že strana Progresívne Slovensko normalizuje nenávisť a násilie Cudzí Výrok

Snaží sa strana Progresívne Slovensko normalizovať nenávisť v spoločnosti? Nie, to nie je pravda: Podpredseda strany Smer SSD, Erik Kaliňák prepojil stranu Progresívne Slovensko s videom kapely Hoten Toten z Koncertu pre Ukrajinu v Žiline. Vo videu spevák Sveťo Vladař rapuje o spravodlivosti pre Slovensko, pričom používa vulgarizmi voči strane Smer. S koncertom však strana Progresívne Slovensko nemala nič spoločné. Koncert pre Ukrajinu, ktorý sa konal v Žiline 6. marca 2022 od 16:00, organizovala Hudobná únia Slovenska v spolupráci s partnermi z regionálnych kultúrnych inštitúcii, občianskych iniciatív a samospráv.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku kde bolo publikované účtom @smer_sd_tiktok 18. septembra 2023 s titulkom "Liberálni pokrytci sa včera nedokázali pozrieť do zrkadla". Takto sa začínal:

Progresívne Slovensko určite patrí ku stranám, ktoré normalizujú násilie a nenávisť. Mohli sme to vidieť na koncerte, ktorý sa mal konať pre podporu Ukrajiny, ale v skutočnosti tam na tom koncerte kričali sk*rvení Smeráci.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-12-01 o 8.36.10.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Dec 1 07:37:11 2023 UTC)

Spevák v skutočnosti nepodporoval publikum k násiliu, ale opisoval jeho pocity k politickej situácii. Takto znel jeho prejav:

Som veľmi unavený, vyčerpaný, frustrovaný z toho, čo sa stalo, ale aj z toho, čo sa deje medzi nami v spoločnosti. Koľko ľudí uverilo čistej lži a klamstvu, a koľko ľudí si z popierania a zľahčovania akéhokoľvek ľudského utrpenia, či je to vojna-nevojna, covid-necovid, z popierana si spravila pasiu a zmysel svojich zvrátených a prázdnych životov. Chcem povedať, že sa za vás hanbím. Že sa hanbím za všetkých tých ľudí, keby som mohol, chcel by som vaše mená napísať na oblohu nech v noci svietia. Nech sa všetci vaši predkovia hanbou otáčajú v hroboch. Nech sa všetky ďalšie pokolenia na vás smejú, že ste zradili sami seba. Bohužiaľ, to nebo je tak malé, že sa tam tie mená nevojdu. Toľko vás je hajzlov. Slovenský jazyk však obsahuje mnoho šťavnatých výrazov, ktoré dokonale vystihujú podstatu toho, čím ste a čím ste sa stali, tak ak mi to deti na námestiach odpustia, zakrite si oči a uši, pretože ja to potrebujem dostať zo seba: Ste sebci a chudáci. Zbabelci a čuráci. Ste sebci a chudáci. Zbabelci a čuráci. A facebookoví siláci. tupci a babráci. A sk*rvení Smeráci.

Erik Kaliňák z jeho prejavu vystrihol len vetu o Smere.

Aktualizácie:

  • 2023-12-21T17:27:45Z 2023-12-21T17:27:45Z
    Aktualizované s cieľom opraviť gramatickú chybu redaktora v nadpise.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš