Fact Check: ŠTB v novembri 1989 NECHRÁNILA protestujúcich študentov

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: ŠTB v novembri 1989 NECHRÁNILA protestujúcich študentov Boli Bití

Snažila sa štátna bezpečnostná služba, ŠTB, 17. novembra 1989 zabezpečiť bezpečnosť pre protestujúcich študentov? Nie, to nie je pravda: Študenti, ktorí vtedy protestovali proti komunistickému režimu, a ktorí pomohli spustiť Nežnú revolúciu neboli chránení. Protest bol tvrdo potlačený príslušníkmi Zboru národnej bezpečnosti. Tvrdý zákrok vyvolal odpor ľudí v celej krajine.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel 26. novembra 2023. Tvorca videa v ňom povedal:

Študent Šmíd potvrdil všetko. Potvrdil, že všetky tieto veci sa učil. Že bol prostredníctvom ŠTB naučený. Že mu boli poskytnuté všetky ochranné mechanizmy k tomu, aby sa mu naozaj nič nestalo. A že ľudia na tribúnach a námestiach mali všetko dopredu nachystané tak, aby nebola možnosť, že by sa niekomu konkrétnemu niečo mohlo stať.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Dec 4 15:14:11 2023 UTC)

Autor videa celý čas operuje s konšpiračnou teóriou, že nežná revolúcia bola štátnym prevratom, ktorý zosnovala ŠTB. Ako dôklaz predkladá fámu o úmrtí študenta Martina Šmída, ktorá sa začala šíriť po krajine nasledujúci deň po kruto potlačenej demonštrácii. Martin Šmíd mal byť podľa tvorcu videa na TikToku v skutočnosti príslušníkom ŠTB, ktorý počas protestu 17. novembra predstieral, že je mŕtvy.

To však nie je pravda. Hoax o úmrtí študenta Šmída, ktorý mal na priebeh udalostí Nežnej revolúcie silný vplyv, začala šíriť príslušníčka študentského protestu Drahomíra Dražská, ktorá neskôr priznala, že si úmrtie tohto študenta vymyslela a že nebola ani spolupracovníčkou ŠTB. Jej výpoveď mapuje výskum Ústavu pro studium totalitních režimú.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš