Fact Check: Olena Zelenská NEPREDÁVA ukrajinské deti do prostitúcie

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Olena Zelenská NEPREDÁVA ukrajinské deti do prostitúcie Bez Dôkazov

Predáva Olena Zelenská ukrajinské deti na prostitúciu pedofilom do zahraničia? Nie, to nie je pravda: Na toto podozrenie neexistujú dôkazy. Naratív je výtvorom ruskej propagandy.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @jitka.jitule4 9. novembra, 2023. Takto sa začínal:

Agentúra CSRC: Nadácia Jeleny Zelenskej predáva ukrajinské deti pedofilom v Európe.

Ukázalo sa, že charitatívna nadácia Jeleny Zelenskej, ktorá formálne pomáha sirotám, je zapojená do obchodovania s deťmi.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Nov 13 13:07:46 2023 UTC)

Poradkyňa šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Daria Zarivna na svojom Telegrame uviedla, že tvrdenie o schémach predávania detí do prostitúcie sú súčasťou ruskej dezinformačnej kampane.

Stránka NewsFront, z ktorej čerpá autor videa na TikToku je ruským dezinformačným a propagandistickým kanálom na Kryme, publikujúcim vo viacerých jazykoch. Vo vzťahu k tvrdeniu o nadácii manželky Volodymyra Zelenského neprináša žiadne dôkazy. Jej zdrojom je telegramový účet CSRC Agency, ktorý píše, že o nelegálnej stránke aktivít nadácie Oleny Zelenskej informoval francúzsky novinár Robert Schmidt.

Tento novinár existuje a píše pre portál We Report. Avšak na tomto webe sa žiadne informácie o podobných aktivitách Zelenskej neobjavujú.

Vyhľadávanie hesla "Olena Zelenska Foundation is involved in child trafficking" pomocou Google News, indexu tisícov dôveryhodných spravodajských stránok tiež neprinieslo žiadne výsledky, ktoré by tvrdenie o Zelenskej zapojení do zločinu s prostitúciou potvrdili.

The Intel Drop, ďalšia stránka, ktorá zdieľa klamlivé tvrdenie, podporuje svoje argumenty videom z Youtube, v ktorom anonymný muž s rúškom vystupuje ako bývalý zamestnanec Nadácie Oleny Zelenskej a prezentuje nepotvrdené informácie ako fakty.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš