Fact Check: Denník N NENAPÍSAL článok o zbytočnej poprave Jána Kuciaka

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Denník N NENAPÍSAL článok o zbytočnej poprave Jána Kuciaka Neexistuje

Zverejnil portál Denník N článok, ktorý naznačuje, že Jána Kuciaka dali popraviť špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, novinárka Pavla Holcová a novinári Arpád Šoltéz a Tom Nicholson ? Nie, to nie je pravda: Príspevok prezentuje článok, ktorý je umelo vytvoreným obrázkom. Na webovej stránke Denníka N nikdy podobný článok nevyšiel. Potvrdil to aj šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Príspevok s týmto tvrdením sa objavil vo videu (archivovanom tu) na TikToku kde bol publikovaný stránkou @exotickyduch82 4. novembra. Príspevok obsahoval obrázok falošného článku s titulkom:

Ak sa Fico dostane opäť k moci, Jána a Martinu sme dali popraviť zbytočne

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-11-09 o 14.59.19.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Nov 9 13:59:00 2023 UTC)

Autorom článku je podľa obrázku novinár Denníka N Vladimír Šnídl. V skutočnosti sa podobný článok v archíve autora nenachádza.

Okrem toho portál Demagóg upozornil na základe neziskovej digitálnej databázy Internet Archive, že v prípade stránky Denníka N existuje archív zo 16. októbra 2023 z času 12:40, teda približne 7 minút po údajnom publikovaní článku. Ani v tomto prípade sa na stránke denníka článok s titulkom, ktorý obsahuje tiktokový príspevok, nenachádza. Je však možné nájsť článok o slovenskej futbalovej reprezentácii, ktorý pravdepodobne poslúžil ako grafická predloha pre falošný článok.

Služba Internet Archive ukladá webové stránky v podobe, v akej sa v danom čase nachádzajú. Vďaka tomu je možné zistiť, či bol obsah v konkrétnom čase publikovaný na stránke a neskôr upravený alebo zmazaný.

Aj šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný potvrdil pre portál Demagóg, že podobný članok na ich webe nikdy nevyšiel.

Takto vyzerá databáza článkov Vladimíra Šnídla medzi 11. a 19. októbrom:

Snímka obrazovky 2023-11-09 o 15.15.20.png(Zdroj: Screenshot profilu Vladimíra Šnídla v Denníku N vyhotovený Thu Nov 9 14:18:00 2023 UTC)

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš