Fact Check: Volebné výsledky NEDOKAZUJÚ, že voliči Progresívneho Slovenska chcú vojnu

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Volebné výsledky NEDOKAZUJÚ, že voliči Progresívneho Slovenska chcú vojnu Falošné Údaje

Chce 17,96% voličov na Slovensku vojnu? Nie, nie je to pravda: Podľa facebookového príspevku (viď nižšie) 17,96 % voličov na Slovensku chce vojnu, legalizované drogy či znižovanie dôchodkov. Toto percento voličov sa zhoduje s volebným výsledkom politickej strany Progresívne Slovensko (PS) v parlamentných voľbách 2023. PS dlhodobo presadzuje liberálne názory s dôrazom na rovnosť, slobodu a obranu demokracie a nehlása obrat k vojne. Neplánuje presadiť legalizovanie drog, iba dekriminalizáciu marihuany. Strana predložila aj návrh na férovejšie odmeny pre ľudí v seniorskom veku pracujúcich na dohodu a chce reformovať dôchodkový systém, nie znižovať dôchodky.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom Юрий Грегор Козинка 1. októbra 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

PS: 17,96 %, voličov si želá VOJNU, DROGY, REGISTROVANÉ PARTNERSTVÁ, MIMOVLÁDKY, ZNIŽOVANIE DÔCHODKOV, smutné.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-10-19 o 12.46.38.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený vo štvrtok 19. októbra o 10:46:56 2023 UTC)

Stranu PS volili podľa dostupných údajov a analýzy Denníka N prevažne obyvatelia väčších miest, najmä Bratislavy, ktorí do značnej miery preukazujú podporu slobody Ukrajiny. Práve podpora slobody Ukrajiny sa niekedy - podobne ako vo vyššie spomenutom príspevku - zamieňa za podporu vojny. Finančná a humanitárna podpora Ukrajiny však podľa politického konsenzu výraznej väčšiny západného sveta ochráni bezpečnosť Európy a zamedzí globálnemu vojensmému konfliktu.

Strana PS na svojej webovej stránke tiež vyvracia mýtus, že chce legalizovať všetky drogy. "Nie sme za legalizáciu drog, navrhujeme len dekriminalizáciu marihuany - pretože nie je normálne, aby ľudia dostávali za pár gramov marihuany vysoké tresty, ktoré im zničia život," píše strana vo svojom volebnom programe pre voľby v roku 2023. Portál Lead Stories už v minulosti podobné nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia vyvrátil.

Hoci je podľa volebného programu PS pravda, že strana hlása presadenie registrovaných partnerstiev, nemožno z tohto faktu vyvodiť tvrdenie, že 17,96 % voličov vo voľbách volilo stranu PS práve a iba pre tento bod vo volebnom programe strany. Volebný program PS o registrovaných partnerstvách uvádza, že strana presadzuje rovnosť párov rovnakého pohlavia, ich rodín a detí. Zasadzuje sa tiež za prijatie inštitútu životného partnerstva pre všetky páry, vrátane zabezpečenia právnej ochrany ich detí vo vzťahu k obidvom rodičom. "Budeme hľadať podporu pre rozšírenie manželstva pre všetky páry, čo považujeme za skutočné naplnenie princípu rovnosti po vzore väčšiny krajín Európskej únie," uzatvára PS.

Tvrdenie, že PS chce dôchodky zvyšovať, prvýkrát na webe uverejnila politická strana Hlas. Strana PS sa v reakcii na kritiku ohradila, že vyjadrenia jej členov ohľadom dôchodkov boli dezinterpretované a zneužité stranou Hlas. "Náš poslanec hlasoval za zvýšenie dôchodkov v parlamente, znižovanie dôchodkov nikdy nebolo a nebude súčasťou nášho programu," uviedla strana. PS vo svojom programe tvrdí, že che dôchodky zvyšovať. "Sami sme do parlamentu predložili návrh na férovejšie odmeny pre ľudí v seniorskom veku pracujúcich na dohodu, za dôležité považujeme aj dokončenie reformy druhého piliera a komplexnú reformu tretieho piliera," dodala strana.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš