Fact Check: Čaputová a Lipšic NECHYSTALI tajný politický prevrat

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Čaputová a Lipšic NECHYSTALI tajný politický prevrat Chýba Kontext

Pripravovali prezidentka Zuzana Čaputová a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tajný politický prevrat na ministerstvách? Nie, nie je to pravda: Video z kaviarne ukazuje panelovú diskusiu, na ktorej Zuzana Čaputová, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Daniel Lipšic a Veronika Remišová debatujú o stabilite a kontinuite slovenských verejných inštitúcií a ich schopnosti odolávať politickým tlakom. Súčasťou videa je komentár "Už tuto všetko Lipšic s Čaputovou pripravovali ...". Komentár je však uverejnený bez ďalších informácií a video vrhá do falošného kontextu, čím video dezinterpretuje a robí ho nepravdivým.

Tvrdenie o údajnom politickom prevrate plánovanom Zuzanou Čaputovou sa objavilo v tiktokovom videu (archivovanom tu), ktoré bolo publikované účtom @politika_na_slovensku 7. októbra 2023 s titulkom "Už tuto všetko Lipšic s Čaputovou pripravovali ..."

Takto vyzeralo video na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-10-12 o 12.32.14.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený vo štvrtok 12. októbra o 10:28:13 2023 UTC)

Napriek tomu, že zábery na videu sa na prvý pohľad môžu zdať ako tajné stretnutie politických elít, v skutočnosti pochádzajú z rozhovoru pre časopis .týždeň, ktorý bol publikovaný na webovej stránke média 4. marca 2018, teda 2 mesiace pred inauguráciou Zuzany Čaputovej ako prezidentky Slovenskej republiky. V čase publikovania rozhovoru pôsobila Čaputová ako právnička a podpredsedníčka politickej strany Progresívne Slovensko.

Článok časopisu .týždeň s titukom Pomôže len verejný tlak zachytáva politické autority v panelovej diskusii v priestoroch bratislavskej kaviarne Klub pod lampou. Okrem debaty o stabilite verejných inštitúcií a ich schopnosti vzdorovať politickým tlakom sa rozprávali najmä o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Takto vyzeral článok na webovej stránke časopisu .týždeň v čase písania tohto textu:

Snímka obrazovky 2023-10-12 o 13.33.07.png

(Zdroj: Screenshot z webovej stránky časopisu .týždeň vyhotovený vo štvrtok 12. októbra o 10:45:13 2023 UTC)

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš