Fact Check: Slovensko NEŽIADA Nato, aby zasiahlo proti politickej opozícii vo voľbách

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovensko NEŽIADA Nato, aby zasiahlo proti politickej opozícii vo voľbách Nežiadali

Žiadala slovenská delegácia v Bruseli Európsku úniu a NATO o zásah proti politickej opozícii prezidentky Zuzany Čaputovej a súčasnej vlády v rámci nadchádzajúcich volieb? Nie, nie je to pravda: Podľa slovenskej polície bola cieľom rokovaní v Bruseli vzájomná výmena informácií o pôsobení medzinárodných útvarov voči hybridným hrozbám, nie rokovania o zaslaní špeciálneho tímu, ktorý by sa zaoberal opozíciou. „Na rokovaní s kolegami z NATO takáto požiadavka nezaznela," vyhlásila polícia.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku (archivovanom tu), kde bol zverejnený profilom @exotickyduch 1. júna 2023 pod názvom "Ministerstvá a Naď (bývalý minister obrany) potvrdili naše tvrdenia." Slovenský expremiér Robert Fico vo videu tvrdil:

Delegácia komunikovala s vysokými predstaviteľmi Európskej únie, boli v centrále NATO a žiadali o zásah do slovenských volieb proti opozícii.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený v piatok 15. septembra o 10:35:22 2023 UTC)

Toto tvrdenie sa v podaní bývalého slovenského premiéra Roberta Fica a ďalších členov politickej strany Smer SD objavilo aj v iných obmenách (napríklad tu, tu). Zároveň je s týmto tvrdením spätý aj bývalý prezidentský kandidát a sudca Štefan Harabin (tu).

V apríli sa v Bruseli uskutočnilo stretnutie, ktoré zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Stretnutie bolo súčasťou projektu Sophia, ktorý je zameraný na hybridné hrozby. Nešlo však o konšpiračné stretnutia, ako to tvrdili predstavitelia strany Smer a Róbert Fico na TikToku, vysvetlil portál Denník N.

Išlo o štandardnú pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb, ktorej sa zúčastnili štátne inštitúcie a mimovládne organizácie. Podľa hovorkyne Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludvíkovej išlo o „informačnú a oboznamovaciu návštevu bruselských inštitúcií pre skupinu slovenských expertov pracujúcich v problematike boja proti hybridným hrozbám a dezinformáciám".

Napriek týmto vysvetleniam však Robert Fico označil spomínané stretnutie v Bruseli za protiopozičnú misiu a akt vlastizrady, sabotáže a organizovaného zločinu. Tvrdenie Roberta Fica reagovalo aj na fakt, že NATO oznámilo svoje plány o informačnej kampani na Slovensku, čo Fico označil za zásah do slovenskej predvolebnej kampane.

NATO však robí informačné kampane pravidelne, vysvetlil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg podľa tlačovej agentúry TASR. Jednou z nich je aj informačná kampaň zameraná na vojnu Ruska proti Ukrajine. Kampaň má názov „Prečo na Ukrajine záleží" a jej cieľom je zvýšiť podporu slovenskej verejnosti pre pomoc Ukrajine pri jej obrane pred inváziou Ruska.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš