Fact Check: Strana Progresívne Slovensko NECHCE legalizovať všetky drogy

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Strana Progresívne Slovensko NECHCE legalizovať všetky drogy Zavádzajúce

Chce politická strana Progresívne Slovensko legalizovať všetky drogy? Nie, nie je to pravda: Titulok vo videu, ktoré na toto nepravdivé tvrdenie odkazuje, je zavádzajúci. Muž na videu je Jaroslav Spišiak, bývalý slovenský policajný prezident a viceprezident, ktorý vo videu kladne odpovedá na otázku: "Ste za legalizáciu marihuany?" Spišiak však napriek zavádzajúcemu titulku vo videu nikdy netvrdil, že strana Progresívne Slovensko chce legalizovať všetky drogy.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bol publikovaný účtom @matovicov.circus 27. júla 2023 s titulkom: "Legalizovať drogy, hlasovať za registrované partnerstvá 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️ boh chráň Slovensko😳". Začiatok videa vyzeral nasledovne:

Progresívci chcú legalizovať všetky drogy?

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

screenshot_3486311.jpg

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený v piatok 28. júla o 06:00:32 UTC)

Jaroslav Spišiak bol viceprezidentom slovenskej polície v rokoch 2001 až 2006. V rokoch 2010 až 2012 pôsobil ako slovenský policajný prezident. 29. marca 2023 oznámil svoje členstvo v strane Progresívne Slovensko, ktorej volebný program pre nadchádzajúce parlamentné voľby neobsahuje zmienku o legalizácii všetkých drog. Strana Progresívne Slovensko navrhuje len dekriminalizáciu marihuany.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš