Fact Check: Slovenská úradnícka vláda BOLA vymenovaná legálne

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenská úradnícka vláda BOLA vymenovaná legálne Bez Argumentu

Bola slovenská vláda vymenovaná nedemokratickým spôsobom, bez legitímneho mandátu na vládnutie? Nie, to nie je pravda: prezident Slovenskej republiky môže (archivované tu) vymenovať vládu, ktorá je zvyčajne zložená z poslancov politických strán zvolených do Národnej rady Slovenskej republiky - parlamentu -, ale aj z nestraníckych, nikým nevolených technických odborníkov, nazýva sa vládou odborníkov, alebo úradníckou vládou.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku (archivované tu), 13. júna 2023 pod názvom: „Ódor je ťažký neoliberál s charizmou ChatBotu - čaputovský samozvanec dostal v parlamente náklad". Vo videu zaznelo:

Prepáčte, [Ódor] nemá žiaden mandát od parlamentu, čo tu robí? To, že tu je samozvanec, ktorého si vybrala prezidentka Čaputová, mu nedáva mandát aby vládol.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-05 at 18.06.06.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jun 5 16:06:06 2024 UTC)

Na videu hovorí opozičný politik Ľuboš Blaha (archivované tu), ktorý ostro kritizuje vtedajšieho slovenského premiéra Ľudovíta Ódora. 15. mája 2023 do 25. októbra 2023 (archivované tu a tu) malo Slovensko prvý kabinet odborníkov vo svojej histórii, ktorý viedol Ódor, ktorý bol viceguvernérom centrálnej banky.

Samotná slovenská ústava (archivované tu) sa osobitne nezaoberá koncepciou vlády odborníkov, ktorí nie sú oficiálne spojení so žiadnou politickou stranou alebo koalíciou. Ústava však nepopisuje ani ďalšie bežné kroky, ktoré sú súčasťou zostavovania vlády - napríklad poverenie víťaza volieb zostavením vlády.

Aj keď teda 15. júna 2023 nová technokratická vláda prehrala povinné hlasovanie o dôvere v parlamente (archivované tu), vytvorenie úradníckej vlády je podľa článku 110 ústavy legitímnou výsadou prezidenta republiky (archivované tu): Je v jeho právomoci vymenovať a odvolať predsedu vlády a ďalších členov vlády, ako to urobila Čaputová.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš