Fact Check: Video preplneného baru oslavujúceho, že slovenská prezidentka už znova nekandiduje, NIE JE skutočné

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Video preplneného baru oslavujúceho, že slovenská prezidentka už znova nekandiduje, NIE JE skutočné Fact Check: Video preplneného baru oslavujúceho, že slovenská prezidentka už znova nekandiduje, NIE JE skutočné Fact Check: Video preplneného baru oslavujúceho, že slovenská prezidentka už znova nekandiduje, NIE JE skutočné Upravené Video

Oslavoval plný bar ľudí, keď slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že už nebude druhýkrát kandidovať? Nie, to nie je pravda: Video je umelo vytvorené. Pôvodné video oslavujúceho davu vzniklo v Anglicku.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 20. júna 2023. Vo videu bol citát:

Keď nemusím nič písať, len sa radovať!!
USA off

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-10 134702.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Jun 22 15:21:46 2023 UTC)

Na pôvodnom videu (archivované tu) je dav v bare Ashton Gate Stadium v ​​Bristole v Anglicku, ktorý oslavuje víťazstvo proti Walesu na Euro 2016. Video sa neskôr stalo podkladom pre mnoho populárnych meme (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš