Fact Check: Na fotografii so strelcom na Roberta Fica NIE JE Martin M. Šimečka, otec lídra Progresívneho Slovenska

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Na fotografii so strelcom na Roberta Fica NIE JE Martin M. Šimečka, otec lídra Progresívneho Slovenska Iný Človek

Stojí na fotografii so strelcom na slovenského premiéra Roberta Fica, Martin M. Šimečka, otec lídra opozičnej strany Progresívne Slovensko? Nie, to nie je pravda: Na fotografii je celkom iný človek, ktorý krstil strelcovu knihu. Potvrdzujú to ďalšie zábery z rovnakého podujatia.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku (archivovanom tu) na Facebooku, kde bol publikovaný 16. mája 2024. Autor v popise fotografie uviedol:

STARÝ ŠIMEČKA - TETORISTOV A SEREŠOV OSOBNÝ PRIATEĽ!!!
ZAUJÍMAVÁ VÄZBA ČI?!

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Screenshot 2024-05-21 at 14.44.09.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený Tue May 21 12:44:09 2024 UTC)

V popise k fotografii sa uvádza, že na snímke stojí vedľa Júliusa C. (archivované tu), ktorý sa pokúsil zastreliť Roberta Fica, Martin M. Šimečka (archivované tu), otec Michala Šimečku, ktorý je lídrom (archivované tu) najväčšej opozičnej strany Progresívne Slovensko.

Na snímke sa síce naozaj nachádza strelec, ktorý 15. mája 2024 postrelil (archivované tu) v Handlovej slovenského predsedu vlády, ale druhou osobou v zábere je Juraj Ďurana (archivované tu), ktorý bol "krstným otcom" strelcovej knihy Fragmenty Plus z roku 2019.

Na Facebooku knižného klubu (archivované tu), ktorého bol strelec členom, sú uverejnené ďalšie fotografie z krstu knihy, ktoré zobrazujú scénu z rôznych uhlov, preto môžeme s určitosťou povedať, že osoba na fotografii nie je Martin M. Šimečka.

Screenshot 2024-05-16 at 11.55.48.png

Na Facebooku (archivované tu) sa objavili aj ďalšie príspevky s touto fotografiou a podobným popisom. Túto fotografiu a jej falošnú interpretáciu zdieľala vo svojom videu na YouTube (archivované tu) aj Anna Belousovová, politička a bývalá podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky.

Video s fotografiou sa objavilo aj na TikToku, sociálna sieť ho však čochvíľa stiahla. Máme však k dispozícii jeho snímku obrazovky:

TT Dezinfo Šimečka x Cintula.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue May 16 07:33:12 2024 UTC)

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš