Fact Check: Maďarsko zo začiatku NEPODPOROVALO finančnú pomoc Ukrajine

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Maďarsko zo začiatku NEPODPOROVALO finančnú pomoc Ukrajine Blokoval

Snažil sa Viktor Orbán od začiatku podporiť Ukrajinu 50 miliardami eur? Nie, to nie je pravda: Napríklad v decembri 2023 na samite v Bruseli lídri členských krajín Európskej únie nedosiahli dohodu na novej finančnej pomoci pre Ukrajinu v objeme 50 miliárd eur pre nesúhlas Viktora Orbána, ktorý využil svoje právo veta.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel 6. februára 2024 s titulkom "STRAŠIA OSUDOM V. ORBÁNA". Vo videu odznelo:

Dámy a páni, Viktor Orbán nikdy v živote nehovoril, že týchto 50 miliárd je nejakou červenou čiarou. A nikdy nehovoril, že týchto 50 miliárd si nepraje pre Ukrajinu.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-02-08 o 13.19.16.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Feb 8 12:20:53 2024 UTC)

Maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval návrhy Európskej komisie na zmeny v dlhodobom rozpočte EÚ už pred (archivované tu) decembrovým zasadaním. Súčasťou rozpočtu, ktorý musí schváliť všetkých 27 lídrov, bol aj nástroj pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur na roky 2024 - 2027. Proti tomu sa vyslovil maďarský aj slovenský premiér Robert Fico.

Na decembrovom samite potom Orbán zablokoval (archivované tu) pomoc pre Ukrajinu aj opätovné prerokovanie rozpočtu Únie.

V januári 2024 napokon Maďarsko s plánovanými 50 miliardami pre Ukrajinu súhlasilo (archivované tu). Orbán najskôr trval na tom, aby mal každý rok možnosť balík vetovať, nakoniec však za finančnú podporu zahlasoval aj bez toho, zabezpečil si iba každoročnú diskusiu na pôde EÚ o efektivite a napĺňaní pomoci.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš