Fact Check: WHO NECHCE kontrolovať rozhodnutia týkajúce sa ústavných slobôd

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: WHO NECHCE kontrolovať rozhodnutia týkajúce sa ústavných slobôd Neobmedzuje

Snaží sa Svetová zdravotnícka organizácia kontrolovať všetky kľúčové rozhodnutia týkajúce sa ústavných slobôd, občianskych práv a slobody prejavu? Nie, to nie je pravda: Cieľom novej pandemickej zmluvy Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorej sa výrok týka, je rýchlejšie reagovať a zamedziť prípadným ďalším pandémiám, nie obmedziť práva ľudí.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) uverejnenom na TikToku, kde ho publikoval účet @hnutie_republika 29. novembra 2023 s titulkom "Povinné očkovanie a lockdowny?". Vo videu zaznelo toto tvrdenie:

Svetová zdravotnícka organizácia nás chce v týchto otázkach úplne zotročiť a chce mať pod rukou všetky kľúčové rozhodnutia týkajúce sa našich slobôd ústavných, občianskych práv a zároveň aj možnosti na našu slobodu slova. Pretože to chce ona reálne obmedzovať.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-01-04 o 12.11.59.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Št Jan 4 11:11:57 2024 UTC)

Mimoparlamentný politik Milan Mazurek sa vo videu odvoláva na novú pandemickú zmluvu Svetovej zdravotníckej organizácie, v ktorej dezinformátori vidia snahu organizácie o „globálnu dominanciu". Cieľom zmluvy je však zabrániť prípadným budúcim pandémiám.

V článku 18 navrhovanej dohody - nie k dnešnému dňu prijatej - sa požaduje verejné vzdelávanie v boji proti dezinformáciám. Nevyžaduje obmedzenie slobody prejavu. Vyzýva krajiny, ktoré podpísali dohodu, aby sa pripravili na nepravdivé informácie prípravou vedecky podložených materiálov o pandémiách.

Výrok patrí ku širšej konšpirácii, ktorá tvrdí, že odsúhlasením zmluvy príde Slovensko o svoju suverenitu, a zachádza to až k hoaxom o povinnom očkovaní či o ovládnutí sveta miliardárom Billom Gatesom, ktorého nadácia je jedným z donorov organizácie.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš