Fact Check: NIE SÚ dôkazy, že petícia za odvolanie ministerky kultúry je podvod

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE SÚ dôkazy, že petícia za odvolanie ministerky kultúry je podvod Bez Dôkazov

Je petícia za odvolanie slovenskej ministerky kultúry podvodom? Nie, to nie je pravda: Neexistuje dôkaz, že petícia, ktorú podpísalo viac ako 180-tisíc ľudí a ktorá žiada odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, je podvod.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku (archivovanom tu) na TikToku, kde bol publikovaný účtom @koniechry.pravda1, 23. januára 2024. V príspevku bolo napísané:

Odkaz pre PS: Celá tá petícia je podvod.
Žiadate aj napriek tomu, aby ministerka odstúpila.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-01-29 231553.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Jan 29 (22:17:00 2024 UTC)

Petícia, ktorú v momente písania tohto textu podpísalo 188 808 ľudí (archivované tu), bola zorganizovaná prostredníctvom bežne používanej petičnej webovej stránky, ktorá od signatárov vyžaduje použitie overenej e-mailovej adresy (archivované tu).

Ako prvé obvinilo petičiarov z podvodu samotné Ministerstvo kultúry (archivované tu). Argumentovalo, že v petícii sú aj falošné podpisy. Rezort však pre svoje tvrdenie neposkytol reálne dôkazy.

Ministerstvo tvrdí, že ich obavy vyplývajú z toho, že mnohé podpisy sú anonymné. Možnosť anonymity pri podpise webová stránka ponúka pri každej petícii. Organizátori tvrdia, že majú prístup k identite týchto ľudí a ich mená sú na webovej stránke len skryté.

Okrem toho ministerstvo tvrdí, že v petícii existujú zdvojené adresy signatárov. Ide o informácie, ku ktorým však ministerstvo nemohlo mať verejný prístup, keďže prostredníctvom petície sa zbierajú len mestá bydliska, bez ďalších detailov adresy.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš