Fact Check: Jozef Hambálek NIE je na sankčnom zozname z vymyslených dôvodov

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Jozef Hambálek NIE je na sankčnom zozname z vymyslených dôvodov Je Rizikom

Je Jozef Hambálek na sankčnom zozname z vymyslených dôvodov? Nie, to nie je pravda: Jozef Hambálek postavil európske sídlo Nightwolves MC, čo je spriatelený motorkársky gang Vladimíra Putina, na bývalej vojenskej základni na Slovensku, pričom použil vyradenú vojenskú techniku vrátane tankov. Tieto skutočnosti boli zdokumentované fotografiami z dronu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @mareksoun6 7. decembra 2023. Slovenský premiér Robert Fico vo videu najprv hovorí, že považuje protiruské sankcie za nefunkčné a potom pokračuje:

Je fakt, že máme za sebou dvanásť mimoriadne robustných balíčkov sankčnej povahy, proti Ruskej federácii. Nehovoriac o tom, že sme jediná krajina v Európskej únii, ktorá sa nachádza na týchto sankčných zoznamoch prostredníctvom jedného našeho občana, pana Hambálka z Trnavy. Je to neuveriteľná hanba, že predchádzajúca vláda podľa všetkého dala podnet Európskej komisii na zaradenie nášho občana Slovenskej republiky na sankčný zoznam, na základe vymyslených dôkazov a dôvodov.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Dec 18 14:26:28 2023 UTC)

Ako sa píše v odôvodnení rozhodnutia rady spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Európskej únie o zaradení Hambálka na sankčný zoznam z 21. júla 2022:

[Hambálkove] prebiehajúce aktivity zahŕňajúce údajne aj výcvik na aktívny boj na Ukrajine pre členov klubu Nightwolves, ktorý prebieha na jeho majetku a aktívnu podporu proruskej propagandy v Európe, sa môžu považovať za bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu a EÚ. Jozef Hambálek je preto fyzickou osobou, ktorá materiálne alebo finančne podporuje konanie narúšajúce alebo ohrozujúce územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš